Ispunjene želje studenata
1.7k

U Općoj bolnici počinje nastava za studente medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu

N. V.
Pokrenuta procedura da Opća bude univerzitetska bolnica (Foto: M. O./Klix.ba)
Pokrenuta procedura da Opća bude univerzitetska bolnica (Foto: M. O./Klix.ba)
Dogovorom predstavnika iz Federalnog ministarstva zdravstva, Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nastava za studente medicinske grupacije će biti uspostavljena u Općoj bolnici.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je sa saradnicima sekretarkom Snježanom Bodnaruk i pomoćnicom ministra za pravne poslove i EU integracije Vedranom Marčinkom primio delegaciju Univerziteta u Sarajevu koju su činili rektor Rifat Škrijelj i generalni sekretar Kenan Filipović i delegaciju Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u sastavu direktor Ismet Gavrankapetanović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Haris Vranić i predsjednik Upravnog odbora bolnice Sead Željo.

Na sastanku je dogovorena uspostava nastave na fakultetima medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu i rješavanje problema univerzitetskih bolnica u Kantonu Sarajevo.

Pomoćnik direktora Haris Vranić nam je kazao da je ranije pokrenuta procedura da Opća bolnica bude univerzitetska bolnica, ali da su sada dogovorili da prije završetka te procedure uspostave i praktičnu i teoretsku nastavu kako studenti više ne bi bili uskraćivani za potrebno znanje.

"Najveći uspjeh je to što više studenti neće trpiti, neće biti taoci niti imati potrebu da štrajkuju i da se boje za svoju naobrazbu. Mi imamo nastavni kadar i možemo im pružiti sve što je potrebno tako da naši studenti više ne moraju odlaziti u Banju Luku da završavaju obaveznu praktičnu nastavu", rekao je Vranić.

On još dodaje da je ovime "uklonjena opstrukcija od kiničkog centra" jer će studenti sada imati potrebnu nastavu.

Na sastanku je iskazana jednoglasna opredijeljenost učesnika da se hitno uspostavi nastava za studente fakulteta medicinske grupacije Univerziteta u Sarajevu.