KJKP Park
11

U općini Centar rekonstruisano osam dječijih igrališta, a uskoro izgradnja četiri nova

Klix.ba
Ugradnjom gumene podloge na dječijem igralištu u ulici Mehmeda Spahe danas je ekipa preduzeća "Park" zadužena za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih zelenih površina završila realizaciju projekta rekonstrukcije osam dječijih igrališta na području općine Centar.

Radovi koje je u potpunosti finansirala Općina Centar, a realiziralo preduzeće "Park" podrazumijevali su obnovu i ugradnju nove gumene podloge, izgradnju zaštitne ograde i obnovu dječijeg mobilijara na osam lokacija u ovoj općini. Tako su potpuno novo „ruho“, u skladu sa propisanim standardima, dobila igrališta u ulici Nusreta Šišića Dede na Koševskom brdu, u ulici Husrefa Redžića, na Šipu, u Kranjčevićevoj, u Patriotske lige, u Koste Hermana, na Čobaniji i danas u Mehmeda Spahe.

Rekonstrukcija i obnova postojećih osam igrališta realizirana je u protekla tri mjeseca, kako je i bilo predviđeno sporazumom o saradnji kojeg su prethodno potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor preduzeća "Park" Alen Ramić. Zvanična primopredaja uređenih i obnovljeni igrališta i njihova predaja na upotrebu najmlađim stanovnicima Centra bit će obavljena narednih dana.

Međutim, kako su i najavljivali iz Općine Centar takav projekat bit će i nastavljen, a on će podrazumijevati izgradnju još četiri potpuno nova dječija igrališta na zelenim površinama u Centru. Realizacija tog projekta bit će nastavljena već naredene sedmice, a sve radove finansirat će Općine Centar i izvršiti preduzeće "Park".

Sektor održavanja javnih zelenih površina ovih dana ime također pune ruke posla i na brojnim lokacijama na području šest općina u KS vrši se košnja trave, prikupljanje i odvoz iste, orezivanje ukrasnog grmlja, te plijevljenje korova iz cvjetnih gredica i ružičnjaka.

Danas se na području Centra vrši mašinska i ručna košnja, te izgrabljivanje pokošene trave u ulicama Patriotske Lige, Dajanli Ibrahim bega, Avde Hume i u naselju Bjelave, a orezivanje rastinja vrši se na škarpama Koševskog potoka. U Novom Sarajevu orezivanje žive ograde realizirano je na Grbavici, a plijevljenje korova i okopavanje cvjetnih gredica u Bulevaru Meše Selimovića, dok se mašinski kosi trava sa površina u ulicama Paromlinska, Envera Šehovića i Grbavička. U Novom Gradu u kojem se ovih dana realizira najintenzivnija akcija uređenja travnjaka, u okviru koje su u potpunosti od trave očišćene sve površine u naselju Dobrinja danas se vrši utovar i odvoz iste, a uređeni su ružičnjaci u blizini zgrade Općine, te orezana živa ograda na Aneksu. Na Ilidži u Pejtonu također je danas izvršeno okopavanje zemlje oko sadnica ukrasnog grmlja, te orezivanje u naselju Hrasnica, dok je pomoću mašina izvršena košnja trave u zelenom pojasu uz zaobilaznicu za Ilidžu, u naselju Hrasnica i obalama rijeke Željeznice.

U Vogošći, u ulicama Igmanska i Patriotski odred Zvijezda danas je otpočela košnja škarpe.

Ekipe zadužene za orezivanje i njegu stabala danas su pomoću mehanizacije vršile orezivanje i zaštitu stabala na području općine Centar i to u ulicama Avde Jabučice i Podgaj.