Pridržavanje mjera
0

U Općini Centar potpisani ugovori sa 10 od 443 dobitnika stipendija zbog prevencije od koronavirusa

A. B.
U sarajevskoj Općini Centar potpisani su ugovori sa deset od 443 dobitnika stipendija za školsku 2019/2020. godinu koje se dodjeljuju srednjoškolcima i studentima zbog prevencije širenja koronavirusa.

Načelnik Nedžad Ajnadžić je kazao da je ovo iznimno važan dan za one koji žele investirati u znanje i da se ponosi što se potpisuju ugovori za dodjelu stipendija.

"S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH proglasilo vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa morali smo se reorganizirati i prilagoditi situaciji. Danas simbolično potpisujemo ovih deset ugovora, a potpisivanje preostalih ugovora za stipendije će se realizovati u periodu od 20. do 27. marta ove godine uz poštivanje preporučene socijalne distance", rekao je Ajnadžić.

Obraćajući se studentima, čestitao im je na dosadašnjem uspjehu i istakao kako stipendije trebaju biti jedna vrsta motivacije za njihov još predaniji budući rad.

"Da budete još bolji i uspješniji u sticanju novih znanja i vještina. Vi ste budućnost BiH i naša glavna uzdanica", poručio je Ajnadžić studentima i dodao da će Općina Centar učiniti sve da u budžetu obezbijedi i dodatna sredstva u iznosu od oko 200.000 maraka kako bi svi učenici i studenti koji su ispunili uslove javnog poziva dobili stipendiju.

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izboru nadarenih učenika i studenata za dodjelu stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" u školskoj/akademskoj 2019/2020. godini.

"Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno će za deset mjeseci nastavne godine dobiti 156 nadarenih srednjoškolaca, a po 100 KM mjesečno 120 nadarenih studenata sa visokim prosjekom ocjena. Vijeće je također donijelo i Odluku o izboru učenika i studenata za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2019/2020. godini. Po tom osnovu stipendije od 80 KM mjesečno će dobiti 75 učenika srednjih škola, a po 100 KM mjesečno 92 studenta. Za realizaciju ovih odluka u budžetu Općine je obezbijeđeno oko 400.000 konvertibilnih maraka", naveli su iz Općine Centar.

Potpisivanje preostalih ugovora za stipendije će se realizovati u periodu od 20. do 27. marta ove godine u vremenu od 9:00 do 14:00 sati, u sali 31.

"Redari će puštati po jednog učenika/studenta da pristupe potpisivanju ugovora, a ovim putem molimo sve učenike/studente koji su u proteklom periodu boravili u inostranstvu ili imaju simptome gripe, prehlade ili neke druge simptome bolesti da ne dolaze već da kontaktiraju Službu za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti na broj telefona 033/562-473", poručili su iz Općine Centar.