Sarajevo
0

U općini Centar aktivirano nekoliko klizišta

FENA
Na području općine Centar Sarajevo nije bilo izlijevanja vodotoka, ali je došlo do aktiviranja novih klizišta, za čiju sanaciju civilna zaštita, u saradnji s drugim subjektima, već poduzima mjere.

To je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Centar kazao pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Sulejman Sijarić informišući Vijeće o stanju i procjeni ugroženosti od poplava na području središnje gradske općine u vrijeme nedavnih velikih padavina.

Zahvaljujući projektu uređenja i sanacije korita Koševskog potoka, koji su zajednički pokrenuli Općina Centar i Gradska uprava, te u tu svrhu izdvojile po 100.000 KM, stanovnici mjesne zajednice "Pionirska dolina - Nahorevo" ovaj put nisu imali problema s izlIjevanjem vode van korita potoka.

U septembru 2009. radnici firme "Procol" su u prvoj fazi projekta, na osnovu elaborata Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, završili čišćenje otvorenog dijela Koševskog potoka dužine 1.800 metara, od Pionirske doline do ušća Nahorevskog potoka. Isti posao, rečeno je, urađen je i na ušćima s Blekinim, Nahorevskim i Jagomirskim potokom.

Kao dio projekta uređenja i sanacije korita Koševskog potoka Zavod za vodoprivredu Kantona Sarajevo je, na osnovu ugovora s Gradskom upravom, sačinio glavni projekt sanacije dijela Koševskog potoka - od Pionirske doline do ušća Blekinog potoka. Preostaje još da Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu završi istražne radnje u zatvorenom dijelu potoka i izradu glavnog projekta sanacije ovog potoka.