BiH
0

U opciji za čelnika OHR-a Sonino, Le Roy i Lajčak

Dnevni avaz
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling 30. juna definitivno odlazi iz BiH. To je i sam potvrdio jučer na konferenciji za novinare u Briselu.

Iako je nastojao dobiti produženje mandata za još barem pola godine, Schwarz-Schilling je jučer, kako saznaje "Dnevni avaz", dobio sasvim jasnu poruku iz Brisela i Vašingtona da je njegov ostanak nakon 30. juna potpuno neprihvatljiv.

  • On jeste probao dobiti odobrenje Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako bi ostao na poziciji do kraja ove godine, ali je to odbijeno - tvrdi visoki zvaničnik međunarodne zajednice i član PIC-a.

Za nasljednika Švarc-Šilinga u igri su trenutno tri imena. Ako je suditi prema raspoloženju u Briselu, Italijan Stefano Sonino ima najviše simpatija. Ali, nakon što je premijer Romano Prodi podnio ostavku, on ne želi otići i ostaviti svog prijatelja i nadređenog u teškoj situaciji.

Ukoliko se Prodi konsolidira i dobije opet premijersku poziciju, Sonino bi se mogao otisnuti put Sarajeva. U suprotnom, njegov dolazak bio bi krajnje neizvjestan, a u toj situaciji mogao bi "isplivati" Francuz Alain Le Roy.

On je ambasador na Madagaskaru i nije voljan egzotičnost i ljepotu Antananarive zamijeniti za sarajevsku neizvjesnost i stresove.

Nije da se Le Roy boji izazova. Uspješno se suočio sa sukobima Albanaca i Makedonaca u Makedoniji i ispregovarao Ohridski sporazum, nakon kojeg je ova republika krenula ubrzano ka EU.

Slovak Miroslav Lajčak odličan je poznavalac prilika na Balkanu i perfektno govori bosanski jezik. Njegovu kandidaturu snažno podržava Velika Britanija. Uspješno je proveo referendum o nezavisnosti Crne Gore, za što su mnogi smatrali da je "nemoguća misija". Trenutno je politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Slovačke, piše "Dnevni avaz"

Novi visoki predstavnik mora biti manje agilan od bivšeg visokog predstavnika Paddyija Ashdowna, ali i puno aktivniji od "uspavanog" Schwarz-Schilling, navodi "Dnevni avaz".

Kako je rečeno "Dnevnom avazu" u Briselu, novi visoki predstavnik morat će biti u stanju spriječiti bilo kakvo pogoršanje situacije u BiH, te biti dovoljno jak natjerati bh. političare da rade svoj posao.

On, istovremeno, neće moći biti šef Delegacije Evropske komisije u Sarajevu, koja odbija prihvatiti da se "povinuje" visokom predstavniku. Kada se bude ugasio OHR, a formirao EUSR, EC će biti "potčinjena", piše "Dnevni avaz".