Raffi Gregorian
0

U okviru kaznenog sistema u BiH postoje ozbiljni nedostaci

FENA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
"Bijeg Karaja Kamela bin Alija je skandalozan i još jednom pokazuje da u okviru kaznenog sistema u BiH postoje ozbiljni i sistemski nedostaci", izjavio je danas vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian, saopćeno je iz OHR-a.

"Problemi s kaznenim sistemom su višestruki i dobro poznati, a bijeg bin Alija je tek posljednji u dugom nizu problema koje organi vlasti i ministar pravde Federacije Feliks Vidović nisu uspjeli riješiti tokom nekoliko godina", rekao je Gregorian.

Problem sigurnosti u zatvorima je prisutan u oba entiteta BiH.

Međunarodna zajednica je nakon bijega Radovana Stankovića iz zatvora u Foči insistirala na detaljnoj izmjeni zakona i propisa koji reguliraju kazneni sistem u BiH.

Resorni ministar je nadležan da izradi nacrt izmjena i dopuna zakona i usmjerava ih tokom zakonodavnog procesa.

Kao što pokazuje i slučaj Karaj Kamel bin Alija, vlasti Federacije BiH nisu riješili ove dugogodišnje probleme.

Ovaj slučaj naglašava nekoliko sistemskih propusta koji su davno trebali biti riješeni - izlazak na slobodu tokom služenja kazne ne treba se smatrati pravom nego privilegijom koju mogu dozvoliti jedino nadležne vlasti.

Za Karaja Kamela bin Alija je utvrđeno da predstavlja opasnost za državnu sigurnost i osuđen je za nasilna krivična djela.

Ukoliko, na osnovu zakona, nije bilo načina da mu se ne dozvoli izlazak na slobodu, onda je zakon potrebno mijenjati.

Mora postojati jasnija i direktnija komunikacija između zatvorskih organa, pravosuđa, agencija za provođenje zakona i nadležnih ministarstava.

U ovom slučaju, Ministarstvo pravde Federacije BiH je pravovremeno primilo upozorenje od sigurnosnih agencija BiH o postojanju osnovane prijetnje da bi Karaj Kamel bin Ali mogao pobjeći, ali zatvorski organi u Zenici su primili tu informaciju od Ministarstva pravde Federacije BiH previše kasno da bi mogli spriječiti bin Alijev izlazak na slobodu.

U svakoj evropskoj demokratskoj zemlji ovakav propust bi primorao nadležnog ministra da podnese ostavku.

Nasilni kriminalci koji su povratnici u činjenju krivičnih djela predstavljaju prijetnju društvu.

Međutim, ovaj slučaj pokazuje da kazneni sistem u BiH ne pravi razliku između ovakvih opasnih zatvorenika i ostalih zatvorenika.

Postoji jasna potreba da se društvo zaštiti od ovakvih višestrukih povratnika u činjenju krivičnih djela.

Kazneni sistem BiH mora početi da pravi razliku između nasilnih počinitelja krivičnih djela i drugih.

"Obim ovog problema se ne može potcjenjivati", rekao je Gregorian.

"Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravde Federacije BiH, na teritoriji Federacije borave 1.203 osuđena kriminalca protiv kojih je izrečena konačna i obavezujuća presuda, a koji se trenutno nalaze na slobodi, umjesto da služe utvrđenu kaznu.

U samom Sarajevu taj broj je visok i iznosi 400 kriminalaca koji će čekati do četiri godine prije nego što započnu služenje izrečene kazne.

Pritom je poznato da postoji rizik da bi ove osobe mogle pobjeći jer u susjednim zemljama boravi gotovo 300 osoba osuđenih za počinjena krivična djela koje ne mogu biti izručene BiH, saopćeno je.