BiH
0

U oktobru završetak druge faze izgradnje sela u Pazariću za osobe s mentalnom retardacijom

FENA
Pazarić
Pazarić
Zavod za zaštitu djece i omladine Pazarić, Savez "Sumero" i holandska organizacija "Out of Area" prezentirali su danas Projekt "Ramići" koji obuhvata izgradnju tzv. internacionalnog sela na imanju Ramići kod Pazarića u kojem će u obliku obiteljskog stanovanja, uz blagi stručni nadzor, biti smještene osobe s lakšom mentalnom retardacijom.

Ideju o stvaranju nezavisne zajednice osoba s mentalnim hendikepom inicirala je holandska organizacija "Out of Area". Ta ideja prerasla je u Projekt "Ramići" u koji se uključio i Savez udruženja za pomoć osobama s mentalnom retardacijom FBiH "Sumero".

Druga faza projekta trebalo bi da bude završena u oktobru, a obuhvata adaptaciju dvije kuće na imanju Ramići u blizini Zavoda Pazarić. U kući nazvanoj "Sumero" boravit će deset do 12 štićenika na stalnom smještaju, a desetak će ih imati dnevni boravak. U kući nazvanoj "Out of Area", po principu dnevnog boravka, boravit će dvije osobe uz stručni nadzor holandskih studenata koji su također uključeni u Projekt.

Treća faza projekta "Ramići" počet će u proljeće i u okviru nje planirana je izgradnja dva bungalova u kojima će u obiteljskom obliku stanovanja boraviti do osam osoba, uglavnom, djece i omladine koji su prilično osposobljeni za samostalan život.

Projekt "Ramići" je pilot-projekt deinstitucionalizacije Zavoda Pazarić, a okarakteriziran je kao historijski korak u razvoju te institucije koja zbinjava osobe različitog stepena mentalne retardacije. Definiran je kao novi pristup u brizi i integraciji djece s hendikepom i od velikog je značaja za približavanje BiH evropskim standardima u zbrinjavanju mentalno invalidnih osoba.