BiH
0

U oktobru sastanak komisije za sukcesiju SFRJ u Sarajevu

SRNA
Sarajevo
Sarajevo
Komisija za sukcesiju imovine bivše SFRJ sastat će se u Sarajevu, najvjerovatnije, u oktobru, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da bi do tada trebalo da se pripremi teren za nastavak razgovora, a skoro sve države, članice nekadašnje SFRJ, kasne u ispunjavanju zacrtanih poslova.

Visoki predstavnik za sukcesiju Beograda Gašo Knežević rekao je za "Večernje novosti" da još nisu potpisani svi ranije predviđeni ugovori, kao i da nisu svi imenovali predstavnike za pitanja državne imovine i za arhive. 

Knežević je rekao da bi bilo dobro i da se što prije sastanu predstavnici republika za raspodjelu diplomatsko-konzularnih predstavništava, kako bi Komisija za monitoring sukcesije mogla da donese nove preporuke.

Procjenjuje se da će konačan dogovor o podjeli diplomatsko-konzularnih predstavništava označiti i brži rad na ostalim pitanjima, a list podsjeća da je taj posao trebalo da bude završen na sastanku u Beogradu 17. juna, koji je zatim otkazan. 

U Ministarstvu inostranih poslova Srbije ne iznose datum sastanka.

Prema posljednjim informacijama, Srbija je dužna da do kraja ove godine napusti 24, od 44 diplomatsko-konzularnih objekta koja je koristila od raspada SFRJ. 
Od ukupno 123 objekta, neraspoređeno je ostalo 79, za koje države nisu bile preterano zainteresovane.

Ukupna vrijednost 123 objekta još 1990. godine procijenjena je na 266,40 miliona dolara.

"Na poslednjem sastanku postignut je dogovor oko raspodjele objekata, ali nismo utvrdili datum iseljenja", rekao je koordinator MIP Makedonije u pregovorima o sukcesiji Viktor Gaber i dodao da bi to trebalo da bude tema sljedećeg susreta.

Ranije su kao sporni objekti pominjane ambasade u Rusiji, Brazilu, Indiji i Japanu. Od većih ambasada sporna je raspodjela samo još dvije, navodi list.