BiH
0

U oktobru investiciona konferencija za Srebrenicu

FENA
Srebrenica
Srebrenica
U oktobru bi se u Srebrenici trebalo da održi biznis konferencija kako bi se inostrani investitori zainteresirali za ulaganje u to područje.

To je rečeno danas u Banjoj Luci nakon razgovora potpredsjednice RS-a Jasne Brkić i koordinatora RS-a za Srebrenicu Miladina Dragičevića s izaslanikom visokog predstavnika za srebrenički region ambasadorom Cliffordom Bondom.

Brkić je istakla da je Vlada RS-a realizirala oko 60 posto projekata namijenjenih za Srebrenicu, a tiču se izgradnje infrastrukture, elektrifikacije, rekonstrukciji Doma zdravlja, škola i drugo.

Podsjetila je da je Vlada ostavila i mogućnost da se i Srebrenica javi i aplicira za projekte koje će Vlada finansirati kroz razvojni projekt, tako da će suma od 25 miliona KM koja su do sada predviđena za Srebrenicu biti i veća.

Ambasador Bond je rekao da se mora priznati da je Vlada RS-a uložila značajan novac, ali i naglasio da se mora održati taj zamah i dalje raditi na privlačenju investitora, što su i građani Srebrenice izrazili kao prioritet.

Istaknuo je da je razgovarano i mogućnosti da se iskoriste prirodni resursi Srebrenice, kao što je razvoj Banje Guber, a razmotrit će se i mogućnost da se neka preduzeća koja su bila predmet revizije privatizacije u narednom periodu ponude stranim investitorima.

Ambasador Bond je potvrdio i da je Federacija BiH počela izdvajanje novca koji je namijenila za razvoj Srebrenice i da će 10 miliona KM od Vijeća ministara BiH biti usmjereno tamo gdje je određeno.

Istaknuto je i da se ovaj novac usmjerava na tačno predviđene projekte, a ne Općini Srebrenica.

Na sastanku u Banjoj Luci je bilo riječi o nastavku saradnje na realizaciji Vladinog programa za područje Srebrenice i drugim ukupnim aktivnostima ekonomskog oporavka tog područja.