Akcija "Madakaskar"
105

U Odžaku uhapšen državljanin Holandije zbog trgovine drogom

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva BiH i Suda BiH, policijski djelatnici SIPA i MUP-a RS u zajedničkim timovima, vrše pretrese na nekoliko lokacija na području Brčkog i Odžaka.

Nakon višemjesečne istrage i saradnje Tužilaštva BiH i policijskih agencija, sa tužilaštvom i policijom iz Kraljevine Holandije, u ranim jutarnjim satima pokrenuta je koordinirana akcija po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u kojoj policijski službenici SIPA-e zajedno sa policajcima MUP-a RS, vrše pretrese objekata na ukupno 5 lokacija.

Izvršeno je lociranje identificiranje i stavljanje pod kontrolu jednog osumnjičenog, državljanina Holandije, koji boravi na području Odžaka.

U isto vrijeme, na području Holandije u toku su pretresi na 15 lokacija.

Akcija je rezultat dugotrajne koordinirane suradnje tužilaštava i policije dvaju zemalja, a u borbi protiv osoba osumnjičenih za organizirano međunarodno krijumčarenje veće količine opojnih droga.

Također, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, izvršena je blokada računa i finansijskih sredstava jedne osobe u BiH, a koja se dovodi u vezu sa počinjenjem ovih kaznenih djela.