Prigodan program
424

U Odžaku obilježen Dan nezavisnosti BiH, simbolično u zrak pušteni baloni

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prigodan program ovoga petka upriličen je i u Odžaku, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Najmlađi građani su imali čast u zrak pustiti simboličan broj balona.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u Odžaku na centralnom spomen obilježju 102. odžačkoj brigadi HVO-a u organizaciji predsjednika Općinskog vijeća upriličen prigodan program.

Brojne delegacije iz udruženja branitelja, društvenog, vjerskog i političkog života su polaganjem vijenaca odali počast poginulim borcima i šehidima legendarne posavske brigade.

Predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Mujkanović se prisjetio datuma kada su građani države BiH u velikom broju izašli na referendum i odabrali da žive u samostalnoj i nedjeljivoj državi ravnopravnih naroda i građana.

Toga dana u Odžaku je na glasanje od ukupno 22.038 glasača izašlo njih 17.630 od kojih je 99,7 posto podržalo referendumsko pitanje.

Nakon toga je uslijedila brutalna agresija čiju žestinu je Odžak među prvima osjetio napadom VBR-ovima na grad sredinom aprila 1992. gdje su pale i prve civilne žrtve. Odžak se uspješno branio do sredine jula mjeseca kad je u velikoj ofanzivi srpske vojske Koridor 92 bio okupiran do povratka mirovnim sporazumom u februaru 1996.

Na tom putu život za slobodu je položilo 144 branitelja Odžaka koji su zajednički, rame uz rame, Hrvati i Bošnjaci stradali pa se tako jedinstveno i nalaze uklesani na ovom spomeniku kao zalog slobode i suživota ova dva naroda u tom gradu.

Nakon prigodnog programa i odavanja počasti braniteljima upriličen je performans gdje su najmlađi pustili 32 žuto-plava balona u zrak kao simboli svih ovih godina nezavisnosti i slobode nakon čega je na Trgu Bosne i Hercegovine pored čuvene zgrade vijećnice Beledije organizovano druženje uz kafu i domaće delicije.