Naša stranka
0

U odbranu prava na umjetnost i kulturu

Sarajevo-x.com
Naš stranka najoštrije osuđuje sinoćnji napad na posjetitelje i učesnike festivala kulture Queer u Sarajevu. Ovaj festival kulture i umjetnosti obogatio je svojim sadržajima pluralnost kulturnih izraza u Sarajevu, pokazao nove prostore umjetničkog izraza i probio neke od najrigidnijih granica u društvenom životu BiH, saopšteno je iz Naše stranke.

One političke stranke i političari koji su svojom šutnjom ili huškačkim izjavama u medijima obrušili na učesnike ovog festivala kulture i, de facto, javno pozvali na njihov linč, snose i političku i moralnu, a vjerovatno i zakonsku odgovornost za sinoćnji brutalni napad na posjetitelje i posjetiteljke, učesnike i učesnice u programima festivala. Tu prije svega mislimo na pojedine visokopozicionirane političare i političarke iz SDA koji su svojim izjavama ciljano navodili protivnike Festivala da na najbrutalniji način napadanu organizatore, umjetnike i posjetioce. Od SDA i njihovih članova tražimo javno izvinjenje organizatorima, umjetnicima i posjetiteljima, a od policijskih struktura, tužilaštava i sudova da provede brzu i efikasnu istragu protiv napadača. SDA je svojim napadom na organizatore kulturnog festivala pokazala da nisu u stanju zaštiti svakog građanina našeg grada i naše zemlje, ističu iz Naše stranke.

Sarajevo, ako želi vratiti svoj predratni multikulturalni duh, mora ponovo naučiti da štiti i podržava one naše građane koji po bilo kojem osnovu pripadaju manjinama i mora efikasno zaštiti njihovo pravo da se umjetnički i na svaki drugi dozvoljen način izražavaju. SDA, kako se sinoć još jednom pokazalo, umjesto političkog i kulturnog pluralizma, podržava i propagira srednjovjekovni, konzervativni pogled na kulturu i umjetnost, dok politička elita ove partije manipulira etničkim i vjerskim osjećanjima kako bi zaštitila svoje ogromno bogatstvo koje je stekla nezakonitim radnjama na vlasti, zaključuje se u saopštenju Naše stranke.