SDU
0

"U obrazovanju izvršiti hitne intervencije"

FENA
Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) smatra da činjenica u kakvom se stanju nalaze besplatni udžbenici koje učenici treba da dobiju pred ovu školsku godinu pokazuje da je u obrazovanju potrebno izvršiti hitne intervencije.

Ministarstva obrazovanja na svim nivoima o ovom pitanju prebacuju odgovornost između sebe, dok su istovremeno roditelji prepušteni sami sebi, ocjena je SDU-a.

"U državi gdje četvrtina stanovništva živi ispod donje granice siromaštva i nije u stanju osigurati neophodne udžbenike za djecu školskog uzrasta, situacija s nekvalitetnim besplatnim udžbenicima predstavlja još jedan dokaz da u Ministarstvu obrazovanja FBiH nema nijedne aktivnosti u kojoj nije dovedena u pitanje zakonitost postupka", navodi ova stranka u saopćenju.

Smatraju da bi "ministrici Melihi Alić i Stranci za BiH bilo bolje da trenutne školske programe i planove svedu na nivo koji neće opteretiti i onako opterećene učenike i da napokon stvore ambijent u kojem će najmlađi učenici biti teži od školskih torbi i svega što moraju nositi, samo iz razloga nekompetentnih i nesposobnih funkcionera u ministarstvima obrazovanja na svim nivoima vlasti".