BiH
0

U obnovu zgrade institucija do sada uloženo više od 13 miliona eura

FENA
Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Grčke posjetila je danas zgradu institucija kako bi sagledala napredak rekonstrukcije ovog objekta za koji je novac osigurala Vlada Republike Grčke.

Prema riječima zamjenika ministra civilnih poslova BiH i nacionalnog koordinatora BiH za HiPERB (Grčki plan za ekonomsku obnovu Balkana) Zorana Tešanovića, Projekt obnove zgrade institucija je veoma bitan za BiH.

"Savjet ministara je ovu obnovu definirao kao prioritet iz više razloga. U procesu integriranja BiH u Evropu, vladajućim strukturama zaista treba adekvatan prostor. S druge strane, ministarstva su razmještena po Sarajevu i nekim drugim gradovima što iziskuje velike novčane izdatke", objasnio je Tešanović.

Na osnovu Sporazuma o petogodišnjem programu razvojne saradnje između Vlade Republike Grčke i Vijeća ministara BiH u Projekt obnove je, do sada uloženo, 13.497.916,00 eura.

"Vlada Grčke je, u okviru HiPERB-a, već odobrila 80 posto od cjelokupnog iznosa potrebnog za potpunu rekonstrukciju zgrade. Drugi dio će, kako je dogovoreno, biti odobren nakon inspekcije zgrade i dosadašnjih radova", kazala je specijalna savjetnica zamjenika ministra vanjskih poslova Grčke Argyro Eleftheriadou. Jedan dio iznosa od 3.292.916,00 eura osigurala je BiH.

Izvođači radova su bh. kompanija Unioninvest te grčka građevinska firma Omoteznikh čiji su predstavnici najavili završetak radova u aprilu ili maju 2007. godine.