U NSRS-u zvanično zaprimljena Odluka Ustvanog suda BiH o neustavnosti Dana RS

F
FENA
25.12.2015. u 16:54
16
49
U NSRS-u zvanično zaprimljena Odluka Ustvanog suda BiH o neustavnosti Dana RS
16
U NSRS-u zvanično zaprimljena Odluka Ustvanog suda BiH o neustavnosti Dana RS Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja zahtjev Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske, a odredba kojom ja za Dan Republike određen 9. januar, proglašava neusklađenom s Ustavom Bosne i Hercegovine.
S tim u vezi, iz entitetskog parlamenta podsjećaju da je Narodna skupština još 2007. godine, postupajući po odluci Ustavnog suda BiH, donijela Zakon o praznicima RS i, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, 9. januar odredila kao sekularni praznik – Dan Republike.

"Naglašavamo da su praznici Republike Srpske utemeljeni na načelu nediskriminacije i ne ugrožavaju ni nacionalni, ni vjerski identitet ni jednog naroda i u potpunosti uvažavaju univerzalne i evropske vrijednosti i tekovine. Imajući u vidu ovu činjenicu, a u skladu s Dekleracijom Narodne skupštine, Republika Srpska će nastaviti da i dalje slavi 9. januar kao Dan Republike, u skladu sa Zakonom o praznicima RS-a", stoji u saopćenju.

Sa žaljenjem konstatuju da je, kako se navodi dalje u saopćenju, predmetna odluka Ustavnog suda BiH donesena na zahtjev predlagača isključivo kao "politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni, ali stvarni cilj negacija legitimiteta i legaliteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini".

"Izražavamo opredjeljenost i spremnost da iskoristimo sva pravna i politička sredstva i odbranimo legitimne interese i sačuvamo identitet Republike Srpske, potvrđen Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, a na dobrobit svih naroda i građana koji u njoj žive", saopćeno je iz Narodne skupštine RS.


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: