{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U NSRS-u svaki deseti poslanik promijenio stranku

F
24.9.2018. u 14:18
12
12
U NSRS-u svaki deseti poslanik promijenio stranku
12
U NSRS-u svaki deseti poslanik promijenio stranku
Foto: NSRS
Svaki deseti poslanik Narodne skupštine RS je napustio stranku na čijoj je izbornoj listi ušao u parlament, a indikativno je da su svi iz opozicionih stranaka - navedeno je u analizi Centara civilinih inicijativa (CCI).
Za razliku od perioda nakon općih izbora 2006. i 2010. godine, kada je bila veoma rijetka pojava da poslanici napuštaju stranke putem kojih su ostvarili mandate, u aktuelnom sazivu, lojalnost partiji se značajno smanjila.

-Promjene stranačke pripadnosti, kod poslanika Narodne skupštine RS-a u ovom mandatu, značajno su uticale na političku situaciju u RS - rekao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci predstavnik CCI-a Željko Ninković, predstavljajući rezultate rada entitetskog parlamenta i vlade u ovom mandatu.

Istakao je da je rješenje za suzbijanje „političke trgovine“u izmjeni zakona.

U CCI-u su ocijenili i da je ovaj četverogodišnji period protekao u atmosferi političke nestabilnosti i stalnih sukoba između vlasti i opozicije.

Tvrde da je razlog za to u spornom načinu na koji je formirana vlast na početku mandata, jer nadležni organi nikad u potpunosti nisu razriješili slučaj potencijalne političke korupcije (poznat kao „Afera: Dva papka“).

Iz CCI-a dodaju i da su se tokom aktuelnog mandata smjenjivali samo načini manifestacije sukoba između dva prilično monolitna politička bloka u RS - od verbalnih uvreda (često neprimjerenih javnom prostoru i degradirajućih po institucije RS), preko bojkota rada Narodne skupštine, organizovanja masovnih demonstracija, zahtjeva za vanrednim izborima, do prijetnji potpunim napuštanjem Skupštine od opozicije i prelaska na vanparlamentarnu borbu protiv 'režima'...

-Opozicija je dovodila u pitanje samu legitimnost aktuelne vlasti i pritom je optužila i za teški kriminal, zloupotrebu vlasti i ekonomsko uništavanje RS-a, a vlast opoziciju za izdaju nacionalnih interesa – podsjetili su iz CCI-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: