Banja Luka
19

U NSRS-u ponovo razmatranje zakona o policiji, tema iznos penzije

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su razmatrali nekoliko prijedloga zakona, među kojima je i novi prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je potrebno stvoriti mogućnosti da i do sada penzionisani policajci primaju penziju po povoljnijim uslovima, kako je predviđeno Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Lukač je rekao da, međutim, sredstva kojima RS trenutno raspolaže nisu dovoljna da se riješi to pitanje.

"Nastojat ćemo i da ne bude da policajac koji je otišao u martu u penziju ima manje primanje od onog koji će otići u penziju u oktobru ili novembru. Moramo iznaći sredstva da bismo to riješili kako treba", istakao je Lukač u završnoj riječi o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je razmotren u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske rekao je da Vlada i MUP uvijek rade na poboljšanju statusa policajaca i izrazio nadu da će oni kojima se poveća penzija moći bolje da žive.

Lukač je naveo da će se raditi na tome da penzije budu povećane i policajcima iz Republike Srpske koji rade u agencijama i u institucijama BiH, ali da je to proces za koji treba pribaviti mišljenja svih relevantnih institucija.

"Odnosno, da sagledamo da li Vlada u narednom periodu može preuzeti tu obavezu, a da ne narušimo poslovanje Fonda PIO", dodao je Lukač.

U obrazloženju Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je u proceduri po hitnom postupku, navodi se da je razlog za njegovo donošenje sadržan u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

Prijedlogom ovog akta propisuje se da će policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju biti utvrđivan na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje koja će biti nastavljeno sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima po hitnom postupku.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o ličnom imenu i Prijedlog zakona o likvidacionom postupku.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 sati.