Sramne klasifikacije
194

U NSRS-u jednoglasno usvojen izvještaj koji negira genocid u Srebrenici, zatražena ostavka Lagumdžije

N. V.
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su izvještaj, kako su ga nazvali, Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, kojim se negira genocid u Srebrenici.

Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DEMOS-a, SP-a, NPS-a, Ujedinjene Srpske i Liste za pravdu i red, te poslaničke grupe SPS-a, DNS-a i Narodnog fronta predložili su zaključke u vezi izvještaja ove komisije, a ti zaključci su danas i usvojeni.

U izvještaju se, kao i u zaključcima koji su usvojeni negira veličina zločina u Srebrenici, odnosno navodi se da termin genocid ne može biti prihvaćen i da je netačan. Dalje se ističu sramne tvrdnje kako je broj ubijenih između 1.500 i 2.000, a da je maksimalni broj ubijenih 3.000, čime se značajno umanjuje broj ubijenih.

U zaključcima se osuđuju i smatraju nedopustivim postupci ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri UN-i, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici Generalnoj skupštini UN-a. Tvrdi se kako je cilj usvajanja rezolucije "demonizacija Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog".

Zbog toga se traži da članica Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.

Napravljena je pauza u Narodnoj skupštini RS-a kako bi poslanici mogli prisustvovati mitingu "Srpska te zove", a opozicioni političari su najavili da na taj skup neće doći. Uprkos tome što ne podržavaju okupljanje, kazali su kako će izvještaj komisije, koju je RS formirala, ipak podržati.