BiH
94

U novu godinu ulazimo s hladnim jutrom, obilni snijeg stiže u nedjelju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prvim danima 2016. godine građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati padavine u obliku kiše i snijega.

Novogodišnje jutro obilježit će niske temperature i prolazno naoblačenje koje će doći sa zapada, a koje će usloviti i moguću slabu kišu i snijeg, zavisno od nadmorske visine, potvrđeno je za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnje temperature bit će od -10 do -4, na jugu od -3 do 2, a dnevne od -1 do 4, na jugu od 5 do 9 stepeni celzija.

U subotu prije podne se može očekivati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne slijedi jače naoblačenje sa zapada, što će uzrokovati kišu i snijeg u višim područjima. Na istoku, sjeveru i sjeveroistoku Bosne padavine se očekuju u večernjim satima.

Jutarnje temperature kretat će se od -7 do -2, na jugu od -3 do 2, a dnevne od 2 do 7, na jugu od 6 do 9 stepeni celzija.

Nedjelja će biti najzanimljivija kada je riječ o novogodišnjim padavinama. Obilnije padavine možemo očekivati u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju količina padavina, u južnim i jugozapadnim područjima od 40 do 60 l/m2, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne od 30 do 50, na sjeveru Bosne od 20 do 40, u centralnim i istočnim područjima Bosne, uglavnom, od 5 do 20 l/m2.

Visina snježnog pokrivača u toku 24 sata iznosit će od 5 do 15 cm, na sjeveru Bosne od 15 do 25 cm.

Jutarnje temperature kretat će se od -5 do -1, na jugu od 2 do 5, a dnevne od -3 do -1, na jugu od 6 do 10 stepeni.

U ponedjeljak će u Bosni padati povremen slabi snijeg, a u Hercegovini slaba kiša. Jutarnje temperature od -12 do -6, na jugu od 3 do 7, a dnevne od -7 do -1, na jugu od 6 do 10 stepeni.