Doprinos zaštiti okoliša
570

U Novom Sarajevu uskoro javna električna punionica za vozila

FENA
Na području Općine Novo Sarajevo uskoro će biti postavljena javna električna punionica za vozila s ciljem doprinosa zaštiti okoliša, smanjenju emisije CO2 i povećanju energetske sigurnosti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istakao je kako Općina Novo Sarajevo nastavlja sa uvođenjem noviteta i razvojem ekološke svijesti u gradu i državi koja ima jako nizak nivo upotrebe tehnologije koja se u svijetu snažno razvija.

"Jedni smo od prvih u Kantonu Sarajevo koji ćemo svojim sugrađanima omogućiti punjenje električnih vozila na propisanim punjačima u cilju promocije korištenja tehnologije električnih automobila u BiH koji doprinose dekarbonizaciji, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova i čestica", dodao je.

Punionica je donacija firme "Porsche Inter Auto", a direktor kompanije Porsche BH Senad Olovčić istakao je kako ova firma intenzivno radi na promociji elektromobilnosti, saopćeno je.

"Slijedimo globalnu strategiju VW Grupacije koja želi do 2050. godine biti potpuno karbonski neutralna. To znači da ćemo do 2050. godine imati nula posto zagađenja u svim fazama eksploatacije vozila, počevši od procesa proizvodnje, vožnje automobila, ali i procesa recikliranja", naveo je.

Apelirao je i na nadležne institucije vlasti u Bosni i Hercegovini da pruže doprinos ovim ciljevima ukidanjem carina na uvoz električnih vozila, te da se kroz različite fondove stimulira nabavka električnih i hibridnih vozila, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije i regije.