|

U Novom Sarajevu postavljen prvi kontejner za prikupljanje elektronskog otpada

U Novom Sarajevu postavljen prvi kontejner za prikupljanje elektronskog otpada
6
Klix.ba
18.12.2017. u 15:29
28
komentara
6

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U okviru realizacije projekta "Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo" kojeg provodi Centar za okolišno održivi razvoj (COOR) u saradnji sa firmom "ZEOS" eko-sistem d.o.o, u dvorištu Centra "Vladimir Nazor" 17. decembra ove godine, postavljen je kontejner namijenjen za prikupljanje elektronskog i elektroničkog (EE) otpada.
"Promociji prvih kontejnera za prikupljanje EE otpada na području Općine Novo Sarajevo prisustvovali su načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima, zatim predstavnici firme ZEOS d.o.o, COOR-a, te učenici i nastavnici osnovnih novosarajevskih škola učesnica u projektu", stoji u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo je istakao kako je Općina Novo Sarajevo prepoznala važnost ovog projekta s obzirom na to da je riječ o prvim kontejnerima za EE otpad u Kantonu Sarajevo, ali i BiH, podsjećajući da je realizacija istog u skladu sa općinskim Planom upravljanja otpadom za period 2016-2021. godina.

"Postavljanje kontejnera planira se na još dvije lokacije na području Općine Novo Sarajevo i to ispred Merkatora u ulici Ložionička br.16, te u dvorištu OŠ 'Grbavica I', a cjelokupni odvoz otpada će vršiti firma 'ZEOS eko-sistem' d.o.o., obzirom da ova firma ima dozvolu za prikupljanje i odvoz ovih vrsta otpada od nadležnog Ministarstva okoliša FBiH", navodi se u saopćenju.

Ističu da je u prostorijama Centra "Vladimir Nazor", potom, upriličena dodjela diploma za najbolje predmete napravljene od električnog i elektroničkog otpada, koje su izradili učenici novosarajevskih osnovnih škola učesnica projekta.

"Za najbolji rad proglašen je rad učenika OŠ 'Velešićki heroji', drugo mjesto pripalo je Centru 'Vladimir Nazor', dok treće mjesto dijele osnovne škole 'Grbavica I' i 'Grbavica II'. Četvrto mjesto pripalo je OŠ 'Čengić Vila I', a rad učenika OŠ 'Malta' zauzeo je peto mjesto", navodi se u saopćenju.

Općina Novo Sarajevo finansijski je podržala projekat "Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo" udruženja Centar za okolišno održivi razvoj - COOR.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...