{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Norveškoj najesen premijera predstave Azre Halilović o logoru Manjača

F
11.3.2014. u 10:19
0
12
U Norveškoj najesen premijera predstave Azre Halilović o logoru Manjača
0
U Norveškoj najesen premijera predstave Azre Halilović o logoru Manjača
Azra Halilović
Azra Halilović, uspješna mlada režiserka bosanskohercegovačkog porijekla koja živi u Norveškoj, trenutno radi na svom novom pozorišnom projektu radnog naslova ”Manjača 1200”, koji će imati svoju premijeru na pozorišnim scenama u Trondheimu i Oslu ove jeseni.
Predstava govori o zloglasnom logoru Manjača, a autorica u ovom trenutku ne može govoriti o detaljima, osim da je riječ o projektu koji realizira u saradnji s njemačkim režiserom Jörgom Karrenbauerom i da će biti zasnovan na realnim događajima i njenom ličnom iskustvu.

"Radimo s materijalom koji je jako osjetljiv i zato je trenutno teško reći nešto više o njemu. Rad na ovoj predstavi nas je odveo i u Den Haag gdje pratimo suđenje Radovanu Karadžiću", objašnjava u razgovoru za Agenciju Fena ova mlada režiserka.

Kaže da je njen interes za ovaj projekt nastao dok je još radila na svojoj prvoj autorskoj predstavi ”Hiljadu zašto-hiljadu zato”.

"Pitanja identiteta, žrtva-agresor, ljudska svijest i nepostojanje svijesti, odgovornost i neodgovornost, ljubav i mržnja, sve su to pitanja koja me vode u moj umjetnički rad i ovaj projekt", dodaje Halilović.

Rođena je u Bosanskom Petrovcu 1979. godine, a u Banjoj Luci je živjela od šeste do 14. godine, kada sa svojim roditeljima, bratom i sestrom zbog rata u BiH odlazi 1993. u Zagreb. Nakon što je njen otac saznao da Norveška prima bosanske izbjeglice, put ih je u augustu iste godine odveo u Oslo.

Nakon nekoliko sedmica u Oslu i okolini Osla u raznim izbjegličkim centrima, preselili su ih u jedan izbjeglički centar u središnjoj Norveškoj, u grad Trondheim gdje i danas živi.

"Trondheim je veliki studentski grad s dobrim prilikama za studiranje. Već sam se od 1994. godine počela baviti umjetnošću. Počela sam pohađati Steiner školu i tu su mi se probudili interesi za teatar", kaže ona. Završila je studij pozorišne režije na NTNU fakultetu u Trondheimu.

Naglašava da ju je režija uvijek interesirala te da je tokom studentskih dana radila kao režiser s različitim teatarskim grupama.

"Moj magistarski rad je o teatarskoj režijii. Posljednjih godina se sve više bavim svojim konceptualnim projektima gdje imam glavnu odgovornost za ideju, kreativni tim, režiju i po običaju sam i na sceni", objašnjava Halilović.

U teatru radi profesionalno već od 2008. godine. Sarađuje s različitim teatrima, naročito Teaterhuset Avant Garden u Trondheimu i Black Box teater u Oslu. Imala je različitih angažmana, a rad na svom projektu ”Hiljadu zašto-hiljadu zato” je počela 2009. godine. Predstva je premijeru imala u jesen 2010. godine.

"Predstava je i danas popularna i na turneji sam s njom svake godine više puta. Zasnovana je na mojim dnevnicima koje sam pisala od 1989. do 2000. godine. Nas dvoje je na sceni, ja i operski pjevač Andreas Elvenes", kaže ona.

Govoreći o načinu finansiranja projekata, ističe da je važno imati ugovore s teatrima koji su zainteresirani za njene projekte. Navodi da je sretna što više pozorišta u Norveškoj želi njene projekte i saradnju, te dodaje da glavnu finansijsku podršku ima od Norveškog kulturnog vijeća.

"Što se tiče kreativne ekipe, s nekoliko ljudu uvijek sarađujem već nekoliko godina. To su umjetnik Pekka Stoke, muzičari Andreas Elvenes i Svein Segtnan i dramaturg Per Ananiassen. Ovoj put sam saradnju proširila i na režisera iz Njemačke Jörga Karrenbauera. On saraduje s grupom Rimini Protokoll, jednom od najpoznatijih pozorišnih grupa koja se bavi dokumentarnim materijalom", ističe ova mlada režiserka.

Kaže da je veoma zainteresirana da u budućnosti radi na nekim projektima u BiH, naglasivši da bi to bilo ”jako interesantno i konstruktivno”.

Mladima u BiH poručuje da je "svijet haotično mjesto te da su svi odgovorni za svoje odluke i živote".

"Veoma je važno imati, kaže, odgovornost prema sebi i svojoj bližoj i daljnoj okolini", zaključuje ova mlada bh. režiserka s trenutnom adresom stanovanja u Norveškoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: