Stravična ubistva u ratu
267

U Nevesinju ubijane cijele porodice, i dalje traje potraga za 20 djece među kojima je i novorođenče

L. K.
Foto: INO BiH
Foto: INO BiH
Na području Nevesinja, više od 25 godina nakon završetka rata, istražitelji i dalje tragaju za dvadesetero djece, među kojima je najmlađe imalo samo sedam dana, piše Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Istražiteljica Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH) Sanja Mulać je u razgovoru za BIRN rekla kako je ogorčena činjenicom da su u ratu ubijana i djeca, kao i da se i više od 25 godina u mnogim masovnim grobnicama traže njihova tijela.

Dodala je kako su u jami Lipovača pronađen ostaci mještana Žulja, kao i da je ukupno 19 tijela identifikovano. Radi se o fragmentima kostiju, a još uvijek nije poznato gdje je sekundarna grobnica.

"Lipovača je izmještena i ne znamo gdje je sekundarna grobnica. U Lipovači se očekivalo 100 do 150 nestalih osoba s područja opštine Nevesinje. Fragmenti se trenutno nalaze u mrtvačnici, u nadi da će se pronalaskom sekundarne grobnice pridružiti kosti", rekla je Mulać, dodavši kako se u spomen-kosturnici u Nevesinju nalaze 72 neidentifikovana posmrtna ostatka.

Naglasila je kako i dalje traje potraga za dvadesetero djece, među kojima je i beba stara sedam dana, koja nije imala ime.

Iz ION-a BiH kažu kako je pandemija koronavirusa značajno usporila njihov rad, kao i da su do kraja novembra 2021. ove godine izašli na teren 36 puta (na području Hercegovine). Izvršeno je ukupno osam ekshumacija, a ekshumirani su posmrtni ostaci tri žrtve. Dodaju kako redovno dobijaju informacije o grobnicama i lokacijama, ali kako je sve manje onih koje se zaista pokažu tačnim.

Tužilaštvo BiH ranije je saopćilo kako su u počinjenom zločinu ubijene gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj... Na području cijele BiH trenutno se traga za više od 7.600 nestalih osoba.