BiH
0

U nedjelju protesti penzionera širom FBiH

FENA
Udruženje građana „Spokojna starost“ poziva građane FBiH u nedjelju, 1. juna, na proteste zbog teške socijalno-ekonomske situacije u kojoj se nalaze penzioneri i penzionerke. Protesti će biti organizirani u Sarajevu, Tuzli i ostalim gradovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a pokret Dosta i Omladinski pokret Revolt podržavaju i pridružuju se najavljenim protestima.

Penzioneri će protestnom šetnjom posjetiti sjedišta stranaka na vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje smatraju glavnim krivcima za aktuelnu socijalno-ekonomsku krizu u našoj zemlji.

„Da bismo ustrajali u svojim zahtjevima, moramo zajednički, u što većem broju, izaći na ulice - jer koliko god bili arogantni i bahati, naši političari su svjesni da ih građani mogu 'skinuti' s vlasti, isto onako kako su ih i doveli – izborima, ali i drugim legitimnim sredstvima. Prije toga moramo u naše društvo vratiti osjećaje građanske odgovornost i solidarnosti. To imamo priliku učiniti već u nedjelju s penzionerima, a zatim s radnicima, studentima, borcima, invalidima... - u nadi da ćemo što prije stvoriti široki front nezadovoljnih građana, svjesnih da mogu mijenjati stanje u ovoj zemlji i da je moć naroda snažnija od moći pojedinaca i političkih stranaka“, stoji u saopćenju Udruženje građana „Spokojna starost“.

Upućen je apel svim građanima da podrže penzionere i pokažu građansku odgovornost i solidarnost, a okupljanje počinje u nedjelju u 12 sati ispred zgrada općina širom Federacije BiH, a odatle će se mirnom šetnjom krenuti do općinskih sjedišta stranaka koji čine koaliciju na federalnom nivou vlasti.

Okupljanje u svim općinama je pred općinskim zgradama, samo kao mjestom okupljanja, u nedjelju, 1. juna, u 12 sati, a nakon toga slijedi posjeta općinskim organizacijama stranaka koalicije na vlasti.

Centralno okupljanje je pred Skenderijom u Sarajevu, odakle idemo pred centrale političkih partija u ulici M. Tita, ponoviti im naš javni poziv od 7. februara, saopćeno je iz Udruženja "Spokojna starost".

Protestna okupljanja će biti nastavljena svakog prvog dana u mjesecu do ispunjenja naših zahtjeva, poručuju iz Udruženja.

Dosta i Revolt će u narednom periodu pokušati objediniti sve ugrožene populacije koje su u posljednjih nekoliko mjeseci bezbroj puta izlazile na ulicu po svoja prava.