BiH
0

U nedjelju prijevremeni izbori za načelnika u općinama Zvornik, Kalesija/Osmaci i Novo Sarajevo

FENA
Novo Sarajevo
Novo Sarajevo
Prijevremeni izbori za općinskog načelnika u općinama Zvornik, Kalesija/Osmaci i Novo Sarajevo bit će održani u nedjelju. Za učešće na izborima za načelnika općine Zvornik ovjereno je 15 kandidata, za načelnika općine Kalesija/Osmaci pet, a za načelnika općine Novo Sarajevo ovjereno je osam kandidata.

Do 18. januara u općini Zvornik u Centralni birački spisak je upisano 47.760 birača, u općini Kalesiji/Osmaci 3.393, a u općini Novo Sarajevo 62.581 birač.

Osobe koje su inače registrirane da glasaju u odsustvu svoje biračko pravo mogu ostvariti na prijevremenim izborima samo lično u toj općini. Biračko mjesto za ove birače u općini Novo Sarajevo bit će u OŠ „Čengić vila“, u Zvorniku u OŠ „Sveti Sava“, a u općini Kalesija/Osmaci u OŠ „Aleksa Šantić“.

Prijevremeni izbori u ove tri općine raspisani su: u općini Novo Sarajevo zbog toga što je prijašnji načelnik na oktobarskim izborima izabran za člana Predsjedništva BiH, u općini Kalesija/Osmaci zbog opoziva prijašnjeg načelnika, a u općini Zvornik jer je prijašnji načelnik izabran u Narodnu skupštinu RS-a.