BiH
0

U nedjelju dženaza i ukop 15 Bošnjaka ubijenih 1992. u Bratuncu

FENA
Na Šehidskom mezarju Veljaci u nedjelju 12. maja bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 15 tijela ubijenih bošnjačkih civila Bratunca, stradalih 1992. godine.

"12 tijela je identifikovano, a tri tijela, pronađena u masovnoj grobnici Suha, nisu se poklopila s uzorcima krvi srodnika koji traže svoje nestale, tako da će se ova tijela ukopati kao neidentifikovana (N.N.)", rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić na konferencije za medije u Tuzli.

Po njegovim riječima tokom proteklih šest kolektivnih dženaza, u mezarje Veljaci ukopana su 252 tijela.

"Porodice tragaju za još oko 250 nestalih. Nažalost, teško dolazimo do informacija gdje se nalaze masovne grobnice. Pozivam komšije Srbe koji imaju informaciju o masovnim grobnicama da nam pomognu kako bismo omogućili ubijenima da budu dostojno pokopani". kazao je Hodžić, iskazavši nezadovoljstvo brojem pronađenih i identifikovanih tijela.

Dodao je da nema otkrivanja i otvaranja novih grobnica otkako je prešlo u nadležnost državnog tužilaštva.

Kaže da s pravom sumnja da je u ovo pitanje prste umiješala politika te zahtijeva da se hitno ta situacija promijeni.

Tokom 1992. u Bratuncu su u masovnom etničkom čišćenju ovoga grada ubijena 603 civila.

Pretpopstavlja se da je još oko 2.500 civilnih žrtava Bratunca ubijeno u tragediji Srebrenice u julu 1995. godine.

Po riječima Hibe Ramić, iz Organizacionog odbora sedme kolektivne dženaze, za zločine nad Bratunčanima do sada je procesuirano samo nekoliko zločinaca.

"Za gotovo 3.500 ubijenih civila Bratunca do sada je presuđeno 36 godina zatvora. Mi, koji smo preživjeli genocid, sada smo osuđeni na omalovažavanje i nastavak zatiranja Bošnjaka u Podrinju, što je manje od četiri dana zatvora po jednom ubijenom civilu. Ako se zločinci i danas šetaju nekažnjeno Bratuncem, ako im se dozvoli da odu u Srbiju i da niko ne poduzme bilo koji korak sankcionisanja, onda je to jasna poruka zločincima da se zločin isplatio, da je nagrađen institucijama koje danas štite te zločine i zločince", kazala je Ramić.

Ona je dodala da je svijet prihvatio takav razvoj događaja te da oni koji su preživjeli genocid i dalje preživljavaju torture, ugnjetavanja

"Slobodno mogu reći da je ovo poslijeratni genocid nad Bošnjacima", navodi ona.

Protokol dženaze u Bratuncu počinje u nedjelju u 12 sati, a dženaza će biti klanjana nakon podne-namaza iza 13 sati.

Autobusi iz Sarajeva (Ilidža i Vogošća) i Tuzle (Stupine - Hotel Tuzla) bit će osigurani za sve koji nemaju drugi način da prisustvuju dženazi.