BiH
0

U nedjelju demonstracije decertificiranih policajaca ispred zgrade OHR-a u Sarajevu

FENA
Decertificirani policajci iz Federacije BiH i Republike Srpske će, kako su ranije najavili, 10. decembra na Dan ljudskih prava organizirati demonstracije ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca FBiH Ramo Sulić je danas izjavio za Agenciju FENA kako je OHR izabran kao personifikacija međunarodne zajednice iz razloga što je prethodni OHR, na čijem je čelu bio Paddy Ashdown, ,,odigrao ključnu negativnu ulogu u ovom procesu kršenja ljudskih prava".

Pored organizacije protesta, Sulić je najavio da će decertificirani policajci u ponedjeljak ujutro Tužiteljstvu BiH podnijeti krivične prijave protiv, kako je kazao, odgovornih osoba u institucijama BiH koje oni terete i za koje imaju dokaze da su učestvovali u kršenju temeljnih ljudskih prava i djelovali antiustavno.

Dodao je da će decertificirani policajci oba entiteta podnijeti krivične prijave protiv bivših članova Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića i Borislava Paravca i nekoliko ključnih, još resornih ministara u Vijeću ministara BiH. Radi se o predsjedavajućem Adnanu Terziću, ministru pravde Slobodanu Kovaču, ministru sigurnosti Bariši Čolaku i ministrici finansija i trezora Ljerki Marić.

,,Razlozi za podnošenje ovih krivičnih prijava su neizvršavanje odluka zakonodavne vlasti BiH, konkretno mislimo na tri zaključka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim je već više od godinu i po dana prije bilo naloženo Vijeću ministara da realizira ove odluke i da se problem decertificiranih policajaca već jednom skine s dnevnog reda", kazao je Sulić.

Na pitanje zašto će podnijeti krivične prijave protiv dva, a ne sva tri bivša člana Predsjedništva BiH, odgovorio je kako je u to vrijeme u sazivu Predsjedništva bio Dragan Čović.

,,Protiv njega nemamo apsolutno nikakvih dokaza u pismenoj formi da je učestvovao u donošenju bilo kakvih odluka ili zaključaka, a za Paravca i Tihića imamo konkretne dokaze da su djelovali antiustavno u predmetu decertifikacije bh. policajaca", kazao je Sulić.

Istaknuo je da decertificirani policajci neće odustati od svojih zahtjeva, bez obzira na to koliko to dugo trajalo.

,,Brojka kojom mi raspolažemo precizna je, odnosi se na kraj mandata Misije UN-a u BiH, odnosi se na 598 decertificiranih policajaca, s tim da moram ponovo istaći naše zahtjeve. Oni se ne odnose na to da mi tražimo bjanko rehabilitaciju za kompletan broj tih policajaca, već tražimo javnu i transparentnu reviziju i za one ljude za koje se ustanovi nezakonitost i neosnovanost decertifikacije da im se pruži potpuna rehabilitacija", kazao je Sulić.