BiH
9

U nastavku akcije "Kurir" uhapšen Elmin Džino

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku akcije kodnog naziva "Kurir" po nalogu postupajućeg tužioca pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su Elmina Džinu, stručnog saradnika advokatske kancelarije Esada Hrvačića, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Džino je, kao i ostali prethodno uhapšeni u navedenoj akciji, osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave.

On je predat u nadležnost Tužilaštva KS. Nakon što ga je ispitala postupajuća tužiteljica, predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora.

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjećamo da su u navedenoj akciji ranije uhapšeni Ismet Hamzić, Esad Hrvačić, Samina Skopak, Zaim Spahović i Muamer Pita kojima je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog tužioca odredio jednomjesečni pritvor.

Navedene osobe se terete da su kao organizirana kriminalna grupa izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prijenos vlasništva za blizu 70 nekretnina na području KS, čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu korist.