BiH
0

U naselju Gornji Pofalići počela izgradnja stanova za RVI i porodice šehida

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Ibrahimović i direktor Fonda za izgradnju stanova porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane borce Kantona Sarajevo Fuad Damadžić danas su u MZ Gornji Pofalići potpisali Predugovor o udruživanju sredstava za finasiranje izgradnje stanova za četiri RVI, 11 roditelja šehida, troje djece bez oba roditelja i 12 supruga šehida.

Kako je istaknuto ovom prilikom, gradnja dva stambena objekta za spomenute kategorije korisnika već je počela, a sva neophodna sredstava za njihovih 30 stanova osigurana iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Najmanji stan iznosit će 40 kvadratnih metara tako što će po svakom dodatnom članu porodice biti dobivano plus 10 kvadrata, dok će RVI na svu kadraturu imati i nekoliko dodatnih kvadrata.

Stanovi bi trebalo da budu useljivi do juna 2009. godine, a pored tih 30, prema riječima ministra Ibrahimovića, Vlada KS u istim objektima, koji će inače imati 126 stanova, planira zbrinuti još 58 porodica iz reda boračke populacije.

Ministar Ibrahimović je podsjetio da je KS od 2001. godine do sada osigurao 400 stanova za pripadnike boračke populacije i njihove porodice, te da ima namjeru zbrinuti još toliko porodica.

Današnjoj ceremoni prisustvovao je i premijer KS Samir Silajdžić koji je kazao da je gradnja stanova za invalide i porodice šehida moralna i ljudska obaveza svih nas, naglasivši da Vlada želi nastaviti taj kontinuitet, te da u Skupštini Kantona za to postoji konsenzus.

Buduće stanre naselja Gornji Pofalići, koji su prisustvovali današnjem činu potpisivanja predugovora, pozdravio je i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.