{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Narodnom pozorištu održana akademija u čast prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića

19.10.2017. u 21:10
347
U Narodnom pozorištu održana akademija u čast prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića
347
U prepunom Narodnom pozorištu večeras je održana akademija u povodu 14. godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Program obilježavanja akademije obilovao je izuzetnim video-sekvencama autora Marka Jovančića koje su u kolažu sa muzikom i arhivskim materijalima vodile publiku i gledaoce Javnog servisa BHRT-a kroz jedno zanimljivo i na momente katarzično putovanje, kroz život Alije Izetbegovića. Uz istinske bravure Belme Alić na violončelu, YeonJu na violini te uz nadahnutu i uzbudljivu pratnju profesorice Azre Medić, publika je u nastavku mogla čuti i odlomke iz djela Alije Izetbegovića u izvođenju doajena bosanskohercegovačkog glumišta Izudina Bajrovića i Miodraga Trifunova.

U oficijelnom dijelu programa obratili su se član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i ugledni intelektualac, akademik Mirko Pejanović, profesor Sead Šemsović sa katedre za književnost naroda Bosne i Hercegovine, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu te direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško.

“Uticajni međunarodni zvaničnici su, u svojim memoarima, već zabilježili da je Alija Izetbegović bio veoma kooperativan u saradnji sa institucijama međunarodne zajednice. Bio je strpljiv i istrajan u traženju najboljih rješenja za budućnost države Bosne i Hercegovine. Za integritet države Bosne i Hercegovine i njenu stabilnost Izetbegović je bio spreman na kompromis do opšteprihvatljivog dogovora. Kada bi današnje elite vladajućih parlamentarnih stranaka primjenjivale metod Alije Izetbegovića za uspostavljanje konsensusa u interesu države Bosne i Hercegovine i njenog napretka, Bosna i Hercegovina bi zasigurno bila prva, a ne posljednja zemlja zapadnog Balkana u provođenju reformi i približavanju članstvu u Evropsku uniju”, kazao je pored ostalog akademik Mirko Pejanović.

Profesor Sead Šemsović je ukazao na kulturološke odlike u djelu Alije Izetbegovića, najavljući u drugome dijelu obraćanja enciklopedijsko izdanje izbora najljepših misli u djelu Alije Izetbegovića na kojem radi grupa bosanskohercegovačkih naučnika.

"Onako kako je i sam zagovarao da u životu čovjeka ne smije postojati jednostrano i besparno, već uvijek obostrano i u paru: "vjera i nauka, moral i politika, ideal i interes“, upravo je tako i u njegovom kapitalnom djelu i prisutno. Uparivanje raznolikosti kao da je bio model njegova promišljanja, te pored samih tema koje su uzročno-posljedično uvezivane u pār: da sama nauka vodi u azteizaciju, a sama religija u zaostalost, tako je i njegovo djelo, u onome kako je bilo ispisivano, ujedinjavalo je filozofsko i nacionalno, književno i politološko“, istakao je profesor Šemsović.

Direktor Muzeja Adnan Žiško je zahvalio prijateljima Muzeja na podršci, ističući da ova institucija u ovoj godini proslavlja jubilej desetogodišnjice rada i postojanja.

Akademiji su prisustvovali članovi porodice Izetbegović na čelu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predstavnici diplomatskog kora te brojne ličnosti iz političkog, vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: