BiH
143

U narednim danima sunce u borbi protiv smoga

Piše: S. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas i tokom vikenda u našoj zemlji preovladavat će sunčano vrijeme s najvišim temperaturama do 10 stepeni na sjeveru i 15 na jugu zemlje.

Naredni vikend bit će, barem na papiru, sunčan. Pitanje je koliko će oni koji žive u gradskim sredinama moći uživati u tome s obzirom na smog i maglu.

Naime, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u većini zemlje biti sunčano.

Očekuje se dugotrajna magla ili niska naoblaka po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne, a puhat će i slab vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će uglavnom između četiri i devet stepeni celzija na sjeveru zemlje, a na jugu od 10 do 15. U mjestima sa dugotrajnom maglom očekuje se temperatura zraka do tri stepena celzija.

Slično vrijeme se očekuje i u subotu.

Dugotrajna magla ili niska naoblaka očekuje se po kotlinama u centralnim i istočnim područjima Bosne, a u većem dijelu zemlje pretežno sunčano. Puhat će slab vjetar, u Hercegovini sjevernog smjera, u Bosni istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka iznosit će većinom između minus pet i nula stepeni celzija.

Predviđena najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između četiri i devet stepeni na sjeveru zemlje i u južnim područjima od 10 do 15 stepeni. U mjestima sa dugotrajnom maglom očekuje se maksimalna temperatura zraka do tri stepena.

Kraj vikenda će također biti sunčan, ali i maglovit.

Dugotrajne magle ili niske naoblake će biti po kotlinama i u centralnim i istočnim područjima Bosne, lokalno i na sjeveru zemlje. Jutra će na sjeveru biti vrlo hladna sa temperaturama od minus četiri stepena do jedan stepen celzija, a na jugu do pet stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka će biti uglavnom između sedam i 14, a u mjestima sa dugotrajnom maglom maksimalna temperatura zraka će biti do četiri stepena.