BiH
0

U naredne dvije godine 100.000 tužbi logoraša

FENA
Savez logoraša Bosne i Hercegovine do sada je na ime protupravnog zarobljavanja i raznih tortura nad logorašima podigao oko 12.000 pojedinačnih tužbi, a u narednih dvije godine očekuje da će taj broj dosegnuti i 100.000.

„Trenutno imamo oko 53.000 članova, od kojih je 12.000 podiglo tužbe, najvećim dijelom protiv Republike Srpske“, izjavio je danas za Fenu zamjenik predsjednika Saveza logoraša BiH Šaćir Srebrenica.

On je naglasio da se tempom kojim ide novo učlanjivanje logoraša iz dijaspore, Australije, SAD-a, Kanade, Evrope i Republike Srpske, u kojoj je tek u prošloj godini formirano sedam,osam udruženja, može očekivati učlanjenje još oko 50.000 logoraša.

U februaru 2007. Savez je usvojio projekt obeštećenja i reparacije logoraša na temelju čega je donesena odluka da se tuže oba bh. entiteta. Projekt podnošenja tužbi djelomično je od početka septembra finansirala Vlada FBiH. Tužbe su podignute i protiv Hrvatske i Srbije, a pregovara se s Crnom Gorom.

Po međunarodnim standardima, dan u logoru košta 70 KM.

„Vlada FBiH je našim projektom odobrila oko 420.000 KM da pomognemo logorašima slabijeg imovnog stanja i mi smo po 15 KM (30 posto) subvencionirali svaku tužbu pojedinačno i sklopili ugovor s medicinskim vještakom koji će vršiti medicinska vještačenja svakog logoraša kada bude došao na red njegov predmet kod suda“, kazao je Srebrenica.

Dodao je da je po projektu koji je apliciran kod Vlade FBiH Savez dobio 100 hiljada KM za medicinska vještačenja.

U Savezu logoraša BiH nalaze se spiskovi podnosilaca tužbi, a same tužbe su kod advokatskih timova.

Prvi advokat koji je prihvatio zastupati logoraše je Josip Sladić iz Siska. Sada je već nekoliko advokatskih timova koji zastupaju logoraše i u Mostaru, Zenici, Tuzli u Tesliću.