{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U naredna dva dana očekuje se još više magle

S
8.1.2008. u 13:50
0
0
U naredna dva dana očekuje se još više magle
0
U naredna dva dana očekuje se još više magle
Gusta magla koja u posljednja dva dana obavija Sarajevo, ali i druge gradove Bosne i Hercegovine, prema riječima stručnjaka za kvalitet zraka iz Federalnog hidro- meteorološkog zavoda Martina Taisa nije dosegla alarmantnu vrijednost, ali se njeno povećanje očekuje i u naredna dva dana.
"Mjerenja magle vršimo svakih sat vremena, a posljednje takvo mjerenje pokazalo je povećanu koncentraciju sumpor dioksida i azotnih oksida. Mjerenja čađi vršimo svaka 24 sata, a posljednja mjerenja su pokazala da je koncentracija čađi u zraku čak četiri puta više od prihvatljive. Na Otoci čađi ima čak šest puta više nego što bi je trebalo biti. Međutim, trenutno ima više magle nego smoga i to nije alarmantno, ali treba upozoriti građane da se što manje kreću i da pokušaju što je moguće manje koristiti svoje automobile“, kazao je Tais u razgovoru za Sarajevo-x.com.

U naredna dva dana, prema Taisovim riječima, moglo bi doći do povećanja koncentracije magle jer se ne očekuju promjene vremena, odnosno vjetrovi koji bi mogli iščistiti vazduh. U petak se očekuje promjena vremena tako da se možemo nadati da će se, uslijed vjetrova, magla tada i povući.

Kanton Sarajevo usvojio je Odluku u slučaju pojave epizoda povećanog zagađenja u vazduhu čije stanje će ocijeniti štab stručnjaka koji je formiran. Ukoliko se ustanovi opasnost za građane, Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša poduzet će određene mjere zaštite.

"Inspektori su na terenu i svakodnevno se vrše ispitivanja kvalitete zraka. Ono što mi kao građani moramo uraditi jeste minimalizirati upotrebu vlastitih automobila i što više koristiti javni gradski saobraćaj“, dodao je Tais.

Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Tuzlanskog kantona danas je objavilo dopis kojim upozorava građane tog kantona na zagađenost zraka te im preporučuje da se što manje kreću.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: