BiH
0

U MUP-u USK-a pritisak na podređene da se isključe iz Sindikata

FENA
U Ministarstvu unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona ministar policije i policijski komesar vrše pritisak na podređene da se isključe iz Sindikata, što je specijalna vrsta mobinga u policiji u kojoj se to ne bi smjelo događati.

O ovome su premijera USK-a Šemsudina Dedića danas u Bihaću upoznali predsjednici Saveza samostalnih sindikata BiH i Unije samostalnih sindikata policije FBiH Edhem Biber i Hamdo Melez.

Prema njihovim riječima sporan je usvojeni pravilnik koji se odnosi na sistematizaciju radnih mjesta i radnička prava koji se veoma negativno održava na zaposlenike Kantonalnog MUP-a, a Sindikat nije bio upoznat o njegovom donošenju. Od premijera je zatražena pomoć za rješavanje ovog problema.

Razgovarano je i o aktuelnom štrajku zdravstvenih radnika na području USK-a. Istaknuto je da su pregovori sa Sindikatom u toku i da će Vlada vrlo brzo dati saglasnost na novi kolektivni ugovor čime će štrajk biti okončan.

Međutim, naglašeno je da u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama ima viška zaposlenih što će se morati rješavati te podizanje nivoa usluga koji je vrlo nizak, a da se ne govori o alarmantnoj situaciji, kada je u pitanju zastarjelost medicinske opreme.