BiH
0

U Mostaru u srijedu zatvoreno 12 objekata

FENA
U Mostaru je 14. maja privremeno zatvoreno 12 objekata zbog rada bez odobrenja za priređivanje igara na sreću Federalnog ministarstva finansija i rješenja općinskog organa za priređivanje zabavnih igara, neovlaštenog organiziranja igara na sreću i neovlaštenog držanja aparata, kao i neprijavljenih radnika, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Riječ je o nastavku redovnih aktivnosti inspektora Porezne uprave Federacije BiH koji su proteklih dana na području Hercegovačko-neretvanskog kantona privremeno zatvorili 27 objekata u kojima se nezakonito priređuju posebne igre na sreću, odnosno neovlašteno drže aparati za klađenje, automati i druge naprave za igre na sreću.

Predmet kontrole u svim slučajevima bila je provjera zakonitosti rada objekata u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, Zakonom o igrama na sreću i Pravilnikom o načinu dobivanja i produženja odobrenja za priređivanje igara na sreću, odobrenja pravila igara na sreću.

Ilustracije radi, u 13 slučajeva izvršene su povrede službenog pečata na objektima koji su privremeno zatvoreni, a koji su, uz asistenciju policije, ponovno zapečaćeni.

Porezna uprava Federacije BiH naglašava da su zbog postojanja još velikog broja objekata u kojima se drži značajan broj aparata za klađenje i aparata za igre na sreću neophodne podrška i saradnja s drugim nadležnim agencijama za provođenje zakona, prije svega policijskim organima i drugim nadležnim inspekcijskim službama, tužilaštavima i sudovima na svim nivoima, kao i pomoć i podrška građana u FBiH.

Inspektori Porezne uprave FBiH će, i pored toga što su bili izloženi fizičkim prijetnjama, verbalnim vrijeđanjima i drugim neugodnostima, nastaviti raditi na terenu i otkrivati sve porezne obveznike koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza.

U svim slučajevima gdje postoji osnovana sumnja da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza - poreznoj utaji - nadležne službe Porezne uprave FBiH će tužilaštvima podnijeti krivične izvještaje, saopćeno je.