Sramotan čin
19.4k

U Mostaru spaljena lutka književnice i bh. ambasadorice Martine Mlinarević

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala u Mostaru večeras je spaljena lutka s likom Martine Mlinarević Sopta, književnice i bh. ambasadorice u Češkoj.

Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena ''Bukaču Huzurpator'', koja asocira na lik Martine Mlinarević.

Predsjednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić naglašava kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju.

''To je odlučilo vijeće karnevalske udruge Centar 2, a inače to je inicijalna ideja praktički Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njezinog postavljanja za veleposlanicu pored toga što nema fakultetsku diplomu. Mi smo to kasnije uobličili u ovome liku, koji je sadržajan u njezina dva djela Bukača i Huzur. Dakle Bukača Huzurpator'', pojasnio je Puljić.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, navedena udruga njeguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

''Mi smo do sada spalili i lik gradonačelnika i predsjednika vlade i brojne druge likove u satiričnoj formi, ali nikada nikoga kako osobu , nego pojavu koja se veže za nju'', pojasnio je Puljić.

Inače, na lomači u ovom mostarskom naselju do sada su spaljeni: "Buljo Šešbešlić", "Medi Plišbraun", "Bjerko Pilijanović", "Vladin Blećo", gospođica Gradska Vijećnica, "Eurokrem Obabuš", "Ćiro Morić", "Marko Franko Švicarac", "Uhljeb Budžetić", "Lipe Blesić", "Akciza Nalitrić" i drugi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić lani je bio glavna tema i inspiracija građanima u Čapljini i Ljubuškom na tzv. maškarama. U Čapljini je tako spaljena lutka s njegovim likom.