{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru se od ovisnosti liječi 725 pacijenata

F
20.5.2009. u 11:55
0
4
U Mostaru se od ovisnosti liječi 725 pacijenata
0
U Mostaru se od ovisnosti liječi 725 pacijenata
Foto: Sarajevo-x.com
U Centru za prevenciju i izvanbolničko liječenje od ovisnosti u Mostaru trenutno se liječi 725 pacijenta, a oko 150 ovisnika nalazi se na dnevnoj terapiji metadona, odnosno heptanona.
Od ukupnog broja pacijenata, samo su 54 žene. Najveći je broj pacijenata u dobi od 20 do 25 godina, a samo ih 12 ima preko 40 godina.

Najveći broj pacijenata heroinski su ovisnici, a ni jedan koji je testiran na infektivne bolesti nije HIV pozitivan.

Također, pacijenti dolaze iz raznih općina i gradova - od Zenice do Sarajeva, s tim da ih je najviše iz Mostara.

Po riječima socijalne radnice u tom centru Milene Latinčić, ovisnici se u pravilu odlučuju na liječenje i dolazak u centar kada više ne mogu funkcionirati ni zdravstveno niti socijalno te većinom nakon višegodišnjeg konzumiranja droga.

Centar pacijentima uz dnevnu terapiju metadonom i heptanonom pruža i psihoterapiju te razgovore sa socijalnim radnikom, istaknula je Latinčićeva, dodavši kako se broj pacijenta koji dolaze na dnevnu terapiju povećava.

Govoreći o liječenju i vremenu koje je potrebno za izlječenje, Latinčićeva je kazala kako sve ovisi od pacijenta do pacijenta, ali i od motiva koji su pacijenta naveli da se odluči liječiti.

Ona je kazala da pacijenti mogu završiti liječenje samo posjećivanjem centra, bez odlaska u terapijske zajednice, ali da je sve opet individualno.

Također, Latinčić je istaknula kako se događaju i slučajevi kada se pacijenti, koji su završili liječenje, ponovno vraćaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: