{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru se liječi 730 narkomana, najviše mladih

S
29.3.2010. u 10:06
0
7
U Mostaru se liječi 730 narkomana, najviše mladih
0
U Mostaru se liječi 730 narkomana, najviše mladih
Foto: Ilustracija
U Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru na liječenju se nalazi 730 pacijenata, a oko 150 je na dnevnoj terapiji metadonom, odnosno heptanonom, potvrdila je socijalna radnica u ovom centru Milena Latinčić.
Ona je precizirala da su, od ukupnog broja pacijenata, samo 54 žene i da najveći broj pacijenata ima od 20 do 25 godina, dok ih je samo 12 starije od 40 godina.

Latinčićeva je potvrdila medijima da najveći broj pacijenata spada u heroinske ovisnike, da dolaze iz svih opština i gradova, od Zenice do Sarajeva, s tim da ih je najviše iz Mostara, te da nijedan koji je testiran na infektivne bolesti nije HIV pozitivan.

"Centar pacijentima, uz dnevnu terapiju metadonom i heptanonom, pruža i psihoterapiju kao i razgovore sa socijalnim radnikom. Ovisnici se, po pravilu, odlučuju na liječenje i dolazak u ovu ustanovu kada više ne mogu funkcionisati ni zdravstveno, ni socijalno i nakon višegodišnjeg konzumiranja droge", naglasila je Latinčić.

Ona je upozorila da se povećava broj pacijenata koji dolaze na dnevnu terapiju.

Ne postoje precizni podaci o broju registrovanih narkomana u BiH, tako da se i dalje koristi podatak američkog State Departmenta iz 2007. godine da ih u BiH ima više od 100.000. Prema nekim procjenama, broj ovisnika je mnogo veći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: