BiH
0

U Mostaru se liječi 730 narkomana, najviše mladih

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru na liječenju se nalazi 730 pacijenata, a oko 150 je na dnevnoj terapiji metadonom, odnosno heptanonom, potvrdila je socijalna radnica u ovom centru Milena Latinčić.

Ona je precizirala da su, od ukupnog broja pacijenata, samo 54 žene i da najveći broj pacijenata ima od 20 do 25 godina, dok ih je samo 12 starije od 40 godina.

Latinčićeva je potvrdila medijima da najveći broj pacijenata spada u heroinske ovisnike, da dolaze iz svih opština i gradova, od Zenice do Sarajeva, s tim da ih je najviše iz Mostara, te da nijedan koji je testiran na infektivne bolesti nije HIV pozitivan.

"Centar pacijentima, uz dnevnu terapiju metadonom i heptanonom, pruža i psihoterapiju kao i razgovore sa socijalnim radnikom. Ovisnici se, po pravilu, odlučuju na liječenje i dolazak u ovu ustanovu kada više ne mogu funkcionisati ni zdravstveno, ni socijalno i nakon višegodišnjeg konzumiranja droge", naglasila je Latinčić.

Ona je upozorila da se povećava broj pacijenata koji dolaze na dnevnu terapiju.

Ne postoje precizni podaci o broju registrovanih narkomana u BiH, tako da se i dalje koristi podatak američkog State Departmenta iz 2007. godine da ih u BiH ima više od 100.000.  Prema nekim procjenama, broj ovisnika je mnogo veći.