Postizborni pregovori
36

U Mostaru sastanak Čovića i Izetbegovića: Prvo nasamo, a naknadno i s delegacijama

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U Mostaru je počeo sastanak predjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o potencijalnoj saradnji nakon izbora.

Ključna tema sastanka bit će saradnja u postizbornom peiodu, potencijalna koalicija i formiranje vlasti na nivou FBiH i države.

Čović je ranije u pregovorima s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom potvrdio da će zajedno sarađivati i pokušati napraviti koaliciju na nivou BiH te da čekaju partnera iz reda Bošnjaka.

Ovo je prvi zvanični susret Čovića i Izetbegovića nakon izbora. Njih dvojica će razgovarati nasamo 20 minuta nakon čega slijedi susret delegacija SDA i HDZ-a. Sastanku prisustvuje i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U delegaciji SDA nalaze se i Adil Osmanović te Edin Mušić, dok sastanku u ime delegacije HDZ-a prisustvuju Miljana Glamuzina i Borjana Krišto.

Zanimljivo je da se sastanak ovih političkih aktera održava u nestranačkim prostorijama u Vijećnici u Mostaru, a apsurdno je da Mostar nema gradsko vijeće. Također je zanimljivo da je Vijećnica smještena na ratnoj liniji razgraničenja, što je također simbolično i možda najavljuje neki novi zaokret u političkim odnosima ovih stranaka.