Za uvažavanje i 1.080 KM
65

U Mostaru protestvovali vatrogasci: Niko ih nije dočekao pa marširali gradom

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski vatrogasci, djelatnici vrtića i ostali zaposlenici koji plaće primaju sa budžeta Grada Mostara okupili su se ispred Gradske vijećnice i tražili jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM i uvažavanje prilikom odnošenje odluka koje se tiču njih.

Međutim u Gradskoj vijećnici niko osim stražara nije čuo poruke upućene putem megafona niti zvuke sirena na vatrogasnim vozilima, jer u su svi predstavnici vlasti zgradu napustili sat vremena prije nego su se nezadovoljni radnici okupili.

To je kod njih izazvalo dodatni revolt, a kad su dobili informaciju da su predstavnici vlasti umjesto u vijećnici na Adventu, kolona s pištaljkama se uputila duž mostarske šetnice, do Rondoa kako bi iskazala nezadovoljstvo, dok su vatrogasna vozila sa sirenama kroz grad označili alarmantno stanje, te najavili nove proteste i u 2023 godini.

Marinko Petrić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marinko Petrić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik sindikata mostarskih vatrogasca Marinko Petrić podsjeća da su predstavnici gradske vlasti odlučili radnicima isplatiti po 400 KM jednokratne novčane pomoći, a ne 1.080 KM kako je predviđeno u Federaciji BiH kao odgovor na inflaciju, bez konsultacija s reprezentativnim sindikatom što smatra krajnje diskriminatornim i neprihvatljivim.

"Već smo ih na to upozoravali, ali niko nije reagovao, tako da nam je izlazak na ulice jedini način da ukažemo na ovo što se dešava", rekao Petrić i najavio nastavak borbe za radnička prava.

Zahtijevaju da im se isplati 1.080 KM i da ih gradske vlasti počnu uvažavati kao drugu stranu u pregovorima.

"Novca u budžetu ima i samo ga treba rasporediti", rekao je Petrić navodeći kako ne zaslužuju biti diskriminirani u odnosu na ostale zaposlenike Federacije i kantona koji su već dobili pomoć od 1.080 KM.

Petrić naglašava da protestuju zbog toga što se ne poštiva to da se obavještava reprezentativni sindikat koji zastupa više od 200 radnika, nego se pregovara sa sindikatom od stotinjak članova, koji je u dobrim odnosima s vladajućim strukturama i zastupa šefove odjela, te nema namjeru protestovati, jer je, kako kaže, njima dobro.

Pored svega navedenog ističe kako im isplata plaća kontinuirano kasni, te da u kolektivnom ugovoru stoji da se plaća usklađuje s troškovima života, prema čemu bi im trebala biti povećana primanja za 20 posto kolika je i inflacija, te da o tome niko i ne govori.

"Mi smo zadnje povećanje plaća, odnosno usklađivanje s troškovima života imali u devetom mjesecu i to od šest posto, tako da je to zaista zanemarivo u odnosu na ono koliko su se povećali troškovi života", pojasnio je Petrić.

Podržali su ih i predstavnici Unije sindikata FBiH i Sindikata službenika i namještenika FBiH, koji su poručili kako je ovo borba za egzistenciju i da će uz njih biti i tokom nastavka sindikalnih aktivnosti.

Sekretar sindikata državnih službenika i namještenika FBiH Adil Aljić ističe kako ni u jednoj normalnoj državi nije dopustivo da se radnici za golu egzistenciju moraju boriti na ulicama.

"Jako je teško i ružno da u vrijeme blagdana morate izaći na ulice i boriti se za svoja egzistencijalna prava", kazao je Aljić te pozvao predstavnike mostarske gradske vlasti da se odazovu pregovorima jer, kako je naglasio, pregovorima se sve završava pa čak i ratovi.