{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mostaru protest budžetskih korisnika zbog smanjenja plata

S
4.5.2012. u 14:49
0
2
U Mostaru protest budžetskih korisnika zbog smanjenja plata
0
U Mostaru protest budžetskih korisnika zbog smanjenja plata
Foto: Starmo.ba
Više stotina budžetskih korisnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) protestovalo je danas ispred zgrade kantonalne Vlade u Mostaru zbog smanjenja plata za april od sedam posto.
Na proteste su izašli sindikati prosvjete, policije, zdravstva, sudstva, te sindikata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta "Džemal Bijedić", koji su uz zvižduke i povike "lopovi" i "dole Vlada", tražili da kantonalna Vlada poništi odluku o smanjenju plata za sedam posto za april.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić rekao je da sindikati ne prihvataju argument da novca nema, jer je za materijalne troškove Kancelarije predsjednika Vlade HNK, koji broji 17 članova, ove godine izdvojeno dva miliona KM, što je duplo više u odnosu na prošlu godinu.

S druge strane, rekao je Milić, za 1.174 zaposlenih u srednjim školama HNK ove godine namijenjeno je 200.000 KM manje u odnosu na lani.

"Prihvatićemo Vladin argument da je kriza kada ministri na posao počnu dolaziti u autobusima kao i svi drugi građani", rekao je Milić.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza nezavisnih sindikata Husein Špago istakao je nezadovoljstvo sindikalista što se ovako važne odluke donose bez konsultacija sa predstavnicima sindikata.

"Danas ćemo iskoristiti priliku da kažemo vlastima da je situacija na ovim prostorima katastrofalna. Zato im poručujemo da rade svoj posao ili da odlaze sa scene", rekao je Špago.

Predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš rekao je da je razočaran SDP-om BiH koji je prije dolaska na vlast u HNK govorio da novca ima ispod svakoga kamena, a sada priča drugu priču.

Vlada HNK, koju čine HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP BiH, prošli mjesec donijela je odluku o smanjenju plata za april za sedam odsto zbog, kako su obrazložili, slabijeg punjenja budžeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: