Velike pogodnosti
24

U Mostaru preuzete prve elektronske zdravstvene iskaznice

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Na svečanosti u prostorijama Zavoda za zdravstveno osiguranje u Mostaru upriličeno je preuzimanje prvih elektronskih zdravstvenih iskaznica.

Prvu zdravstvenu iskaznicu nove generacje preuzeo je direktor ZZO-a HNK Rade Bošnjak. Bošnjak je kazao kako ovim činom dijeli zadovoljstvo s osiguranicima i zdravstvenim radnicima jer se uvodi jedno rješenje preko kojeg će pristup zdravstvenoj zaštiti biti puno jednostavniji.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Više neće biti potrebno odlaziti u područne urede kako bi se ova iskaznica ovjerila, jer na elektronskoj zdravstvenoj iskaznici postoje apsolutno svi podaci", pojasnio je Bošnjak.

Druga pogodnost je skraćenje i pojednostavljenje procedura osiguranika kod korištenja zdravstvenih usluga u ambulantama ili drugim ustanovama.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Putem elektronske zdravstvene iskaznice ljekar ili drugo zdravstveno osoblje ulazi u korisnikov elektronski karton, stvari se brzo i jednostavno povezuju i smanjuje se vrijeme čekanja", nazvao je Bošnjak te pojasnio da će onaj osiguranik koji ima elektronsku iskaznicu dobijati i premiju zdravstvene zaštite.

Ovakva iskaznica je moderna, kompatibilna drugim iskaznicama, jednostavnija za nositi, usklađena sa standardima EU... Bošnjak je najavio uvođenje novih tehnoloških i procesnih unapređenja.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"U budućnosti želimo pružiti puno toga što će osiguranicima olakšati ostvarenje prava iz zdravstvenog osiguranja, a zdravstvenim radnicima olakšati rad. Time će i zdravstvena usluga biti na višem nivou. Naš trajni cilj je podizanje zadovoljstva naših osiguranika i zdravstvenih uposlenika", zaključio je Bošnjak.