BiH
0

U Mostaru potpisan ugovor o rekonstrukciji krovova u starom gradu

FENA
Mostar
Mostar
Danas je u Mostaru potpisan ugovor o rekonstrukciji krovova u starom dijelu grada Mostara za koje je sredstva u iznosu od 133 000 KM osigurao Grad Mostar.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, v. d. direktorice Agencije "Stari grad" Milada Elezović, te u ime izvođača radova građevinske tvrtke "Bišina" Mirsad Bajrović.

Riječ je o rekonstrukciji devet krovova na lijevoj i desnoj obali rijeke Neretve koji su u vlasništvu grada Mostara.

Po riječima Milade Elezović, Agencija "Stari grad" i grad Mostar uradili su elaborate za rekonstrukciju 27 objekata u starom dijelu grada po preporuci UNESCO-a, ali je za sada izabrano samo devet objekata. To su objekti koji se vide sa Starog mosta, odnosno područje Taphane i Kujundžiluka.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je ovo dobar početak da se uključe i nadležne institucije za zaštitu kulturnih i historijskih objekata, a posebno onih objekata pod zaštitom UNESCO-a prema kojima i država i Federacija imaju obvezu.

Pozivu se pridružio i predsjedavajući mostarskog Gradskog vijeća Murat Ćorić, ističući da je značajno da objekti u starom dijelu grada i dalje ostanu pod zaštitom UNESCO-a.