|

U Mostaru pojedinci nelegalno skupljaju sadekatu-l-fitr, reagovala Islamska zajednica

U Mostaru pojedinci nelegalno skupljaju sadekatu-l-fitr, reagovala Islamska zajednica
260
Piše: R. D.
27.5.2019. u 15:21
135
komentara
260

dijeljenja
U Mostaru pojedinci nelegalno skupljaju sadekatu-l-fitr, reagovala Islamska zajednica
Nakon informacija da su pojedinci ili grupe u Mostaru radili na nelegalnom prikupljanju sadekatu-l-fitra (izdvajanje novca za humanitarne potrebe u vrijednosti jednog obroka za pojedinca koji ove godine iznosi 7, 10 i 20 KM), reagirala je Islamska zajednica.
Medžlis Islamske zajednice Mostar naglašava svim članovima i javnosti da je na osnovu obaveza proisteklih iz šerijata i normativnih akata Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini jedini ovlašten da institucionalno tumači, objašnjava i organizira islamske vjerske propise i obredena području Grada Mostara.

"S tim u vezi upozoravamo vjernike da bilo koja grupa ili pojedinac nema šerijatski legitimitet baviti se organizacijom vjerskih aktivnosti pa ni prikupljanjem zekata i sadekatu-l-fitra. Nažalost, pojave nelegitimnog prikupljanja i distribucije sadekatul-l-fitra i ovog ramazana su uočene na području našega Medžlisa", poručuju.

Stoga Izvršni odbor Medžlisa IZ-e Mostar javno osuđuje takve pojave kojima se krši fetva Reisu-l-uleme kao vrhovnog vjerskog poglavara muslimana u Bosni i Hercegovini, a prema kojoj je precizno određeno da se sredstva zekata i sadekatu-l-fitra imaju uplatiti isključivo i jedino u fond Bejtu-l-mala Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

"Podsjećamo naše članove i sve muslimane da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, a zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra, te upućujemo savjet da svoje vjerske obaveze ne dovode u pitanje neinstitucionalnim izvršavanjem istih što predstavlja jasno kršenje šerijatskih principa i fetve vrhovnog vjerskog poglavara Islamske zajednice u BiH, Reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića", navodi se u saopćenu kojeg potpisuju predsjednik Medžlisa Džafer Alić i glavni imam Dino. ef. Maksumić.

Više o tome šta je zekat i sadekatul-fitr pročitajte ovdje.
Prijavi grešku


Komentari (135)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...