BiH
0

U Mostaru otvorena zgrada Uprave za indirektno oporezivanje

SRNA
U Mostaru je danas svečano otvorena nova zgrada regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, što je prvi objekat u vlasništvu UIO od početka rada ove institucije.

Ukupna vrijednost objekta, koji raspolaže sa 6.482 metara kvadratnih i nalazi se u Slobodnoj zoni u Rodoču, južno od Mostara, iznosi 7,1 miliona maraka.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je danas svečano otvorio novu zgradu UIO BiH u Mostaru naglasio je da je UIO jedini organ u BiH odgovoran za naplatu i raspodjelu indirektnih prihoda u BiH, te da zaslužuje i bolje uslove rada.

"U posljednje vrijeme pokazano je da se treba raditi i boriti protiv svih nepravilnosti, a uz to očuvati poreski sistem. U ovoj instituciji, pokazuje se, nema i ne smije biti mjesta za nesposobne", upozorio je Bevanda.

On je poručio da se od UIO i dalje očekuje odgovorno ispunjavanje zadataka, posebno u pogledu daljeg napretka BiH prema EU.

Direktor UIO BiH Miro Džakula naglasio je da je ponosan i zadovoljan činjenicom da UIO prestaje da bude podstanar, te da se ispunjava prioritetan zadatak poboljšanja uslova rada, ali i odnosa s PDV obaveznicima u BiH.

Prema njegovim riječima, osim kvalitetnijeg smještaja, bit će omogućena i puno bolja usluga za 8.094 PDV obveznika koji teritorijalno pripadaju ovom regionalnom centru.

"UIO je ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH i nama u narednom periodu predstoje mnogobrojni zadaci, kao što je borba protiv svakog oblika carinske i poreske utaje, krivičnih djela iz oblasti indirektnih poreza kao i korupcije", najavio je Džakula.

On je istakao da će i dalje tražiti odgovornost i veći doprinos svih zaposlenih u Upravi.

"Odlučan sam da u ovoj instituciji rade isključivo profesionalni službenici s visokim stručnim i moralnim kvalitetima", poručio je Džakula.

On je dodao da mu je žao što se s ovim projektom nije ranije krenulo, posebno jer su novčana sredstva odavno bila na raspolaganju.

UIO BiH za sedam godina postojanja godišnje izdvaja po milion maraka za smještaje, što je za tih sedam godina upravo vrijednost koju ima nova zgrada u Mostaru.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izrazio je zadovoljstvo što je UIO u Mostaru dobila svoj objekat i najavio da će za izgradnju centra UIO u Banjoj Luci biti izdvojeno 25,5 miliona KM, a za objekat regionalnog centra u Sarajevu 11 miliona KM.

Time bi se, kaže Špirić, zaokružio prostorni ambijent ove važne državne institucije koja bi tada imala i bolje uslove za borbu protiv svih oblika finansijskog kriminala.

Osim zgrade u Mostaru, na prijedlog UIO BiH, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o odobravanju projekata višegodišnjih kapitalnih ulaganja UIO što podrazumijeva izgradnju zgrade regionalnog centra u Tuzli, gdje su radovi započeli, a u toku ove godine bit će kupljeno zemljište za zgradu sjedišta UIO i regionalnog centra u Banjoj Luci.

U 2013. godini planirana je kupovina zemljišta za zgradu regionalnog centra UIO u Sarajevu. Na ovaj način će do kraja 2014. godine biti riješen problem smještajnih kapaciteta Uprave u sjedištu i sva četiri regionalna centra.