Investirano 50 hiljada KM
239

U Mostaru otvorena skakaonica za odgajanje novih šampiona skokova sa Starog mosta

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Vratolomnim skokovima i plesom na svili iznad Neretve u Mostaru je svečano otvorena novoizgrađena skakaonica na pećini "Duradžik" oko 200 metara južno od Starog mosta, za odgajanje novih šampiona skokova sa UNESCO-ovog spomenika.

Svečano otvaranje skakonice je okupilo brojne goste i zvanice, a nesvakidašnju promociju skokova uz mostarske skakače napravili su svjetski poznati skakač Red Bulla, Orlando Duque iz Kolumbije i Dino Bajrić poznata "Lasta" iz Sarajeva, dok je mostarska umjetnica Martina Martić plesom na svili iznad Neretve sa "Duradžika" prisutne ostavila bez daha.

Novoizgrađenu skakaonicu vrijednu 50 hiljada KM simboličnim presijecanjem vrpce otvorio je rekorder u pobjedi skokova sa Starog mosta i predsjednik Kluba skakača u vodu "Mostari" Lorens Listo koji je i inicijator ovog projekta.

Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lorens Listo (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Nekoliko godina postoji ideja da se Duradžik obnovi jer je stara skakaonica dotrajala i bilo je povreda djece juniora od trulih dasaka. Tako smo došli na ideju da treba obnoviti staru skakaonicu i napraviti novu puno bolju ljepšu i funkcionalniju. Falila nam je skakaonica od 15 metar visine, jer sa stare koja je bila 10 metara za prelazak na visinu od 25 metara na Starom mostu je prevelika razlika", objasnio je Listo.

Ističe da je novoizgrađena skakaonica koštala 50 hiljada KM, a da je 20 hiljada za njenu izgradnju uplatio Red Bull, isto toliko i Grad Mostar, dok su ostalo financirali Klub skakača u vodu "Mostari" i njihovi prijatelji.

Naglasio je kako je skakaonicu projektovala arhitektica Zorana Ugljen, te da je se apsolutno uklopila u staru gradsku jezgru.

"Mi smo dobili i saglasnost od agencije za zaštitu spomenika, prije svega da ne narušavamo izgled Starog mosta i mislim da niko od skakača i mene ne može više voljeti Stari most, da ga narušava mi to ne bi radili. Nama trebaju skakači, mi smo predali aplikaciju da uđemo pod zaštitu UNESCO-a i to bi se trebalo dogoditi iduće godine. Tako da će Mostar imati jedinstven primjer u svijetu da su mu pod zaštitom UNESCO-a Stari most i skakači", kaže Listo.

Podsjeća da je tradicija skokova sa Starog mosta duga 456 godina i da je skakaonica sagrađena sa ciljem da sačuva tradiciju i odgoji nove generacije skakača.

"Nama se tradicija gasi i mi moramo da uradimo sve da nam se ne ugasi tradicija koja je duga 456 godina, ne samo Klub skakača u vodu 'Mostari' nego i svi građani Mostara i čitava država BiH. Ko god voli ovaj Most i grad mislim da se treba uključiti. Ovi koji ne vole, mi znamo da će raditi spletke kao što su radili do sada i kao što su nam srušili Most, ali mi nemamo gdje dalje. Imamo most i imamo Neretvu. Mi u Neretvu nećemo, a Most volimo, i mi smo na Mostu. Očuvat ćemo tradiciju sigurno", poručio je Listo sa platoa ispod Starog mosta u Mostaru.