Finansirali ga Turci
143

U Mostaru otvoren studentski dom "Antalija": Ovo će postati dom mnogim generacijama

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru danas je svečano otvoren studentski dom "Antalija" koji je dobio simboličan naziv, kao znak zahvalnosti za nesebičnu pomoć i podršku turskog garda Antalija kao glavnog financijera.

Rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Alena Huseinbegović je kazala kako je ovo nova era najstarije visokoškolske ustanove u Hercegovini.

Alena Huseinbegović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Alena Huseinbegović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Naglasila da je glavni financijer ovog respektabilnog objekta turski grad Antalija, a da je opremu za studentski dom obezbijedio Saveza općina turskog svijeta, dok je partner oko samog studentskog doma financiralo Gradsko vijeće Grada Mostara, a završne radove koji su trajali skoro godinu dana a koji su bili značajni za otvaranje studentskog doma financirala Vlada HNK.

"Svima smo njima zaista zahvalni, jer su doprinijeli otvaranju ovog studentskog doma, koji je veoma značajni i predstavlja novu eru u razvoju univerziteta i šire društvene zajednice, a rezultat je zajedničkog napora svih relevantnih aktera koji su učestvovali u ovom projektu", kazala je Huseinbegović.

Kamen temeljac za izgradnju studentskog doma Antalija postavljene 2016. godine, a izgradnju su usporavale brojne okolnosti od krize na međunarodnom planu do posljedica koje je izazvala pojava koronavirusa, ali je ipak uspješno završen i postao je respektabilan objekat, kao inspirativno okruženje za studente koji će nakon što završe svoje fakultete zasigurno biti ključni potencijal za razvoj akademske zajednice, privrede i društva.

"Ovo nije samo građevina, nije samo objekat koji ima čeličnu i betonsku konstrukciju, nego će postati dom mnogim generacijama naših studenata, gdje će stvarati uspomene, prijateljstva, međusobno se uvažavati, sarađivati, istraživati, stjecati znanja i vještine, promišljati, razvijati nove tehnologije i ideje, kao i njegovati raznolikosti mišljenja, kulturu i iskustava, te se suočavati sa izazovima, na pozitivan i uspješan način", kazala je rektorica mostarskog Univerziteta.

Zamjenik generalnog sekretara Općine Antalija Yasare Ergun je kazao kako je sretan što je danas u Mostaru sa kojim bratske veze Antalija gaji od 2011. godine, a sa Univerzitetom Džemal Bijedić još od 2003 godine.

"Za nas je od izuzetne važnosti da možemo doprinijeti izgradnji i kompletiranju radova jednog ovakvog objekta kao što je studentski dom, prvenstveno za Univerzitet Džemal Bijedić, ali i za Grad Mostar. Smatram da je jako bitno, da jednom gradu kao što je Mostar, s kojim imamo velike i duge kulturološke i historijske bratske veze poklonimo jedan ovakav objekat. Siguran sam da će služiti svojoj svrsi i da će se naše veze i naši doprinosi udvostručiti i utrostručiti. Mi smo u svakom trenutku uz Mostar i njegove stanovnike", kazao je Ergun.

Predsjedavajući Saveza svjetskih turskih općina İbrahim Altay je naglasio da se, ova ustanova sa glavnom centralom u Istanbulu, koja je osnovana po nalogu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prostire na aktivnosti od Bosne i Hercegovine sve do Mongolije.

"Provodimo mnoge projekte koje se odnose na jačanje bratskih, kulturoloških, socijalnih svih drugih veza sa svim našim bratskim općinama i gradovima", kazao Altay.

Ministar obrazovanja Hercegovačko- neretvanskog kantona Rašid Hadžović je naglasio kako je ovo veoma važan infrastrukturni objekat za Univerzitet Džemal Bijedić, ali i za Grad Mostar i čitavu Hercegovinu, te čestitao svima koji su u njega uložili, a budućim korisnicima poželio ugodan boravak i uspješne studentske dane koji su pred njima.

Studentski dom može primiti 180 studenata, napravljen je na pet spratova, ima 22 apartmana koji su moderno opremljeni, te studentsku ambulantu, psihološko savjetovanje i zdravstvenu njegu koju će pružati ambulanta Stari Grad.

Cijena studentskog doma je 270 KM za dvokrevetne sobe, 372 KM za jednokrevetne, a kako studenti primjenu subvencije od svojih kantone u iznosu od 220 do 250 maraka, tako u suštini trebaju dodati 20 do 30 KM za smještaj, u novom domu koji je u rangu hotela.