U Domu zdravlja
56

U Mostaru otvoren prvi Vazduhoplovno-medicinski centar

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostar je dobio prvi Vazduhoplovno-medicinski centar, koji će vršiti preglede pilota, kabinskog osoblja, kontrolora leta i drugog vazduhoplovno-tehničkog osoblja, a smješten je u prostorijama Doma zdravlja Mostar.

"Dom zdravlja Mostar je stekao uslove za otvaranje ovog centra po ovlaštenju Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA). S obzirom na to da se u Mostaru nalazi i centar za školovanje kontrolora vazdušnog prometa, a i zbog blizine same BHANS-e Mostar je otvaranjem ovog centra unaprijedio kvalitetu i sigurnost svih sudionika u vazdušnom saobraćaju", kazano je prilikom svečanog otvaranja centra.

Kristina Bevanda
Kristina Bevanda

Direktorica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda je naglasila da su za otvaranje ovog centra uloženi višemjesečni napori i trajna edukacija, grupe ljudi, koji će obavljati detaljne preglede zbog rizika i odgovornosti koja ta radna mjesta podrazumijevaju, te otvorili vrata širem tržištu.

Boženka Galić Tirić
Boženka Galić Tirić

Voditeljica Službe za zdravstvenu zaštitu radnika Doma zdravlja Mostar i ovlaštena aeromedicinska ispitivačica Boženka Galić Tirić naglasila da je novootvoreni centar u Mostaru tek drugi po redu u Federaciji BiH, te da su njime i Ambulantom za pomorsku medicinu zaokružili važnu priču.

"Mislim da smo jedina služba gdje na jednom mjestu možete dobiti zdravstvena uvjerenja što se tiče kopnenog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja", konstatovala je Galić Tirić.

Pojasnila je da novootvoreni centar u Mostaru ima ovlaštenje za inicijalne preglede, te kad utvrde da je osoba koju pregledaju po svim parametrima sposoban za upravljanje avionom ili brodom, zeleno svjetlo za njihov ulazak u sistem, daje ovlašteni ljekar ispred Direkcije civilnog vazduhoplovstva.

Milenko Bevanda
Milenko Bevanda

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Milenko Bevanda otvaranje prestižnog centra ocijenio velikim iskorakom, koji je važan uz ogromna ulaganja u mostarski aerodrom koji od 15 aprila kreće sa letovima prema evropksim destinacijama.

"Aerodrom ne može sam sebi biti cilj nego mora imati prateće strukture, a među ostalim i jedan ovakav centar gdje će se moći uraditi sistematski pregledi za sve one ljudske faktore koje su unutar vazduhoplovnog sistema", kazao je ministar Bevanda.

Podsjetimo da je Aerodrom Mostar dobio novi izgled rekonstrukcijom pročelja zgrade, te da se užurbano radi i na uređenu unutrašnjosti objekta, kako bi u što boljem svjetlu dočekao početak nove ere u svom poslovanju, koji se očekuje od aprila, kad kreću redovni letovi iz Mostara osim za Zagreb, za Beograd, Minhen, Rim, Veronu i Bari.

Očekuje se da će mostarski aerodrom tokom ove godine posjetiti oko 50 hiljada putnika što je više od dvostrukog nego lani.