Simbol univerzalne ljepote
0

U Mostaru otkriven lik Šantićeve Emine

Sarajevo-x.com
Foto: FTV
Foto: FTV
Svečanošću punom poezije i muzike, u Mostaru je otkriven kip Emine, lijepe Mostarke koju je Aleksa Šantić opjevao u svojoj najpoznatijoj pjesmi. Kip je u prirodnoj veličini i simbolizira univerzalnu ljepotu žene.

Emina se vratila u Mostar, otjelotvorena u kipu velikokladuškog umjetnika Zlatka Dizdarevića. Kip je našao svoje mjesto nedaleko od Šantića parka i mjesta gdje je živjela Mostarka Emina Sefić, koja je bila inspiracija Aleksi Šantiću za njegovu čuvenu pjesmu.

Potaknut ljepotom Mostara dok je šetao gradom prije nekoliko godina, Zlatko Dizdarević je poželio uraditi spomenik jednom od na daleko čuvenih simbola grada – Šantićevoj Emini.

Ovo nije klasični portret Emine koja je živjela u određenom periodu, ovo je umjetnička vizija, moja umjetnička zamisao spomenika jednoj univerzalnoj ljepoti Hercegovke, Bosanke, žene koja živi na ovom kamenu i kršu i koja je po mom mišljenju jedna univerzalna ljepota, kaže kipar.

Spomenik Šantićevoj Emini nastao je u saradnji Velike Kladuše i Mostara na inicijativu Turističkog udruženja Mostar- sjever, javila je Federalna televizija.