BiH
0

U Mostaru održana sjednica Vlade FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Imperativno je predviđeno predloženim izmjenama i dopunama da prava utvrđena tim zakonom ne može ostvariti osoba koja to pravo koristi ili može koristiti po drugim propisima, što bi trebalo osujetiti višestruko korištenje određenih prava i druge zlouporabe koje su prisutne u dosadašnjoj praksi.

Pooštreni su kriteriji za ostvarivanje prava na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe te ortopedski dodatak.

Novopredložene izmjene ne dovode u pitanje osnovni cilj zakona da se zaštite najugroženije kategorije osoba sa invaliditetom kojima je ta zaštita najpotrebnija i da osujete višestruko korištenje istih prava po različitim propisima.

Vlada FBiH na svojoj današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, čiji se sadržaj odnosi na očuvanje, namjensko korištenje, povećanje proizvodne sposobnosti i unapređenje gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, bez obzira u čijem je vlasništvu te usklađivanje interesa svih subjekata u korištenju poljoprivrednog zemljišta u ekonomskom razvoju zemlje.

Također, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zapošljavanju stranaca, prijedloge o dva zakona: o turističkoj i o ugostiteljskoj djelatnost, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pripadnosti ajvnih prihoda u Federaciji BiH.

Vlada FBiH utvrdila je Nacrt zakona o Financijsko-informatičkoj agenciji, Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH te dala suglasnost na projekt izgradnje kanalizacijskih korektora u općini Živinice.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o naknadama troškova za službena putovanja, čime su dnevnice za službena putovanja za 2009. godinu smanjena za 20 posto u odnosu na sadašnje.